Bavorští spojenci německé kancléřky Angely Merkel podpoří britského ministerského předsedu Davida Camerona, pokud chce řešit evropské slabiny, ale nechtějí Britskou Evropu, řekl konzervativní vůdce EU německým novinám. Británie má do konce roku 2017 uspořádat referendum o tom, zda setrvat v Evropské unii. Političtí vůdci EU po setkání s Cameronem tento měsíc souhlasili, že k udržení Británie v tomto bloku musí dojít ke kompromisu.


Cameron říkal, že chce, aby Británie zůstala v EU, ale naznačil, že by mohl vést kampaň i za vystoupení, pokud se mu nepodaří dosáhnout dohod, které by mohly omezit příliv migrantů do EU, zlepšit obchodní konkurenceschopnost, vrátit Británii více suverenity a ochránit londýnské banky před diskriminací v eurozóně.

Manfred Webber vůdce centro-pravicové Evropské lidové strany (EPP) řekl německému deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, že Bavorská křesťansko-sociální unie (CSU) by Camerona podpořila, kdyby chtěl reformu slabin EU, jako je byrokracie a nedostatek konkurenceschopnosti.

„My chceme Camerovnovi sice pomoci, ale nechceme Britskou Evropu, my chceme jen lepší Evropu,“ citují člena CSU Webera, jak říká v kopii interview vydaného v úterý.

Tyto noviny také uvedly, že Cameron navštíví stranickou konferenci CSU počátkem ledna.

Weber říká, že Cameron považuje EU v první řadě za společný trh, zatímco CSU na ni pohlíží i jako na politickou komunitu a na „politické životní pojištění v časech globalizace.“

Weber řekl, že když Británie uzavřela takovouto dohodu, tak „už se jí nesmí dovolit, aby šlapala na brzdu, když budou jiné země chtít spolupracovat ještě těsněji,“ jako třeba ve vojenské spolupráci.

„Kdybychom po reformách, o kterých se teď diskutuje s Velkou Británií, skončili se slabší Evropou, tak by bylo těžké s Londýnem hledat nějakou společnou cestu,“ řekl.

Překlad: Miroslav  Pavlíček

Zdroj: breitbart.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]