Perspektiva defaultu USA kvůli státnímu dluhu a jeho možných katastrofických následků leká hráče na trhu obligací, píše Financial Times. „Státům zbývají dva týdny k dosažení dlužního limitu a potřetí za čtyři roky zemi hrozí to, že, jak upozorňuje ministr financí Jacob Lew, bude znamenat „katastrofický" default po státním dluhu", sdělují noviny. USA riskují, že 3. listopadu vyjdou za hranice limitu státního dluhu, který v současné chvíli se nachází na úrovni 18,1 trilionů dolarů.


Vyhnout se defaultu země může pouze v tom případě, jestliže kongres buď zvýší tento limit, nebo odloží jeho nástup.

Ovšem zatím ani Sněmovna reprezentantů, ani Senát nepředložily návrh zákona, s jehož pomocí by bylo možné toho dosáhnout za adekvátních podmínek. Místo toho republikáni a demokrati se navzájem špičkují ohledně protikladných návrhů na odvrácení potenciálního defaultu, který může „zatřást" se světovým finančním systémem a ohrozit důvěru v USA", píše Financial Times.

Mimochodem, senátor-demokrat Chuck Schumer prohlásil, že plány republikánů ohledně dlužního limitu jsou „totéž, jako default a ekonomický krach, pouze s jiným názvem". Republikáni ze Sněmovny reprezentantů již dříve předložili svůj návrh zákona, který by umožnil určit prioritu dluhových závazků USA v případě dosažení dluhového limitu. Ale Bílý dům prohlásil, že republikáni „nemají pravdu".

Ačkoliv většina investorů a analytiků se domnívá, že Kongresu se podaří vyhnout se defaultu, samotná perspektiva převýšení dluhového limitu, podle údajů FT, se už dotkla finančních trhů.

„Mít neseriozní vztah ke stropu dluhu je totéž, jako se procházet mezi auty po třídě Pennsylvania Avenue (ulice ve Washingtonu, spojující Bílý dům a Kapitol — pozn. red.). Můžete tam chodit se zavázanýma očima, a nic se vám nestane… Ale byl by to dost nerozumný experiment", tak popisuje vzniklou situaci bývalý ministr financí USA Lawrence Summers.

V letech 2011 a 2013 si kongres už „zahrával" s perspektivou defaultu, ale nakonec se podařilo se mu vyhnout, poznamenávají noviny. V roce 2011 to způsobilo snížení kreditního žebříčku USA, v roce 2013 — pozastavení práce vlády a statisíců státních zaměstnanců.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]