Zrovna teď na schůzce OSN v Dubaji autoritářské režimy tlačí na plnou vládní kontrolu nad Internetem v závazné globální dohodě – a pokud uspějí, stane se Internet méně otevřený, dražší a daleko pomalejší. Máme jen 2 dny na to, abychom je zastavili. Internet býval úžasným příkladem moci lidu – co nám umožňoval spojovat se, promlouvat a tlačit na vůdce jako nikdy před tím. Bylo tomu převážně proto, že byl až dosud spravován uživateli a neziskovkami a nikoliv vládami.

Nyní ale země jako Rusko, Čína a Spojené arabské emiráty zkouší přepsat hlavní telekomunikační dohodu zvanou ITR, aby Internet podrobily své kontrole – web by pak byl utvářen vládními zájmy a nikoliv už námi – uživateli. Tim Berners Lee, jeden z „otců Internetu“ varoval, že tohle by mohlo zvýšit on-line cenzuru a zaútočit na naše soukromí. Budeme-li ale proti tomu namítat masivní peticí lidové moci, můžeme posílit sílu rukou těch zemí, které bojují proti tomuto úchvatu moci.

Už jsme před tím útoky jako tento zastavili a můžeme to udělat zase, než bude tento týden text dohody finalizován. Vlna opozice vůči nové ITR se už zdvihá – podepište petici, abychom řekli vládám: ruce pryč od našeho Internetu! A pak tuto kampaň dále sdílejte s každým, koho znáte – když dosáhneme 1 podpisů, bude to doručeno přímo delegátům této uzavřené schůze.


Adresováno ITU a shromáždění všech národů na Světové konferenci o mezinárodních telekomunikacích (WCIT) v Dubaji:

Jako občané světa a uživatelé Internetu na vás apelujeme, abyste zamítli veškeré změny současných regulací Internetu, které by oslabily či pozměnily svobodnou a otevřenou povahu Internetu či dali kterékoliv vládě nebo orgánu možnost zasahovat do práv uživatelů Internetu na svobodu slova, svobodný přístup k informacím nebo do práva na soukromí. Rovněž požadujeme, aby se jakékoliv navržené změny současných mezinárodních předpisů pro Internet prodebatovaly veřejně a byl podrobeny vstupům a vylepšením od občanů.

Anglický text tohoto vysvětlení a rezoluce spolu s rozhraním, kde je možno podepsat petici:

secure.avaaz.org

]]>