Jestli byl někdy čas být mouchou poslouchající na zdi, tak to bude zítra ve Vídni, kde se tváří v tvář schází vrcholní diplomaté z US, Turecka, Saúdské Arábie a Ruska, aby prodiskutovali válku v Sýrii. Tento summit přichází spolu s tím, jak Saúdská Arábie s Katarem vystupňovaly rétoriku ohledně toho, že už připravují, že zařídí vojenské svržení Assada, a rovněž to přichází v patách Assadovu překvapivému objevení u Putina v Moskvě.


Jak už jsme od počátku bombardování z Latakie říkali několikrát, teď už se to Washingtonu vymklo ve všech ohledech z rukou. Kreml dovolí určitou míru „dialogu“ s Bílým domem, ale to půjde jen do té míry, jak to nechají. Vítěz bere vše a US už svou šanci měly. Ty různé Západem podporované skupiny rebelů nebyly schopny tu práci odvést včas, a teď se Washington, Rijád, Ankara a Doha buď přímo střetnou s ruskými a íránskými vojsky nebo je pro rebely ta bitva ztracená. Je zábavné, že to vypadá, že Kerry teď kapituloval před tvrdou realitou této situace. Zde to je od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

US se s Ruskem sejdou na jejich první schůzku tváří v tvář o Sýrii od počátku ruských letů na bojové mise křížící se ve svém účelu s Amerikou vedenou kampaní.

US ministr zahraničí John Kerry se v rámci chytání nějakých možností záchrany středovýchodní agendy v pátek ve Vídni sejde se svým ruským protějškem stejně jako s vrcholnými diplomaty ze Saúdské Arábie a Turecka.

Pan Kerry vysloví US obavy z ruských náletů proti nepřátelům Assadova režimu a to, že Washington vidí jako potřebné přistoupit k politické transformaci Sýrie, při níž bude pan Assad odstraněn od moci.

US očekávání však ruská vojenská kampaň zmrazila.

„Ministr je v tom pragmatický,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby. „Uznává, že ne všichni s ním sdílí stanoviska.“[/quote]

Bylo by těžké přecenit význam tohoto posuvu. Vypadá to, že US už úplně opustily „Assad musí jít“ ve prospěch přístupu, při němž Kerry prostě vyjádří svůj názor na politický přechod a Lavrov mu řekne něco ve smyslu „bohužel, tak to nejde.“

V tom se nejspíš odráží fakt, že Washington má starosti. Jak už jsme řekli, US v tom potřebují jistým způsobem uplatnit smířlivý tón, nebo tím jinak riskují, že veřejně vykřičí do světa americkou podporu sunnitským extremistům.

Tou poslední věcí, kterou administrativa potřebuje, jsou Američané, co se začnou ptát, proč US podporují ty samé sunnitské extremistické skupiny, které Washington roky uváděl jako největší hrozbu lidstvu od dob Reichu. A tak to vypadá, jako by Kerry byl ochotný v anti-Assadovské linii couvnout.

Na druhou stranu Saúdská Arábie není ještě připravena hodit ručník do ringu. Jak uvádí Reuters, Rijád pořád lpí na zcela absurdní myšlence, že aby byla poražena ISIS, musí být odstraněn Assad. To je zábavné z nespočetného množství důvodů, nejen těch, k nimž patří I) pokud by Saúdská Arábie s Katarem měly zájem vymýtit ISIS, tak by mohly v první řadě uvážit, že by je přestaly podporovat a II) jediný subjekt, který opravdu s ISIS bojuje, je Assad (pomocí Ruska a Íránu samozřejmě).

Mezi tím se už Putin s Assadem rozhodli, jak to půjde dál. Jak hlásí Bloomberg, Assad nejspíš vypíše nové volby, „rozhodne“ se kandidovat a pak v nich drtivě zvítězí. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko tlačí v Sýrii na předčasné presidentské volby, které by mohly presidentu Bashar al-Assadovi dát čerstvý mandát a ztížit požadavky opozice na jeho svržení ze strany US a jejich spojenců.

Assad se rozhodne sám, bude-li kandidovat nebo ne, řekl v Moskvě vedoucí činitel žádající, aby nebyl identifikován, jelikož ta záležitost je důvěrná. Podmínky války, jimiž většina Sýrie trpí, by neměly být překážkou k vedení hlasování, řekl tento činitel.

US, Evropská unie a Rada pro spolupráci v Zálivu, ti všichni odmítly uznat předchozí volby z června, kdy Assad vyhrál na dalších sedm let u moci 89 procenty hlasů. Assad ztratil během občanské války kontrolu nad většinou země a po ní zůstalo i čtvrt milionu mrtvých a rozpoutala nejhorší imigrantskou krizi v Evropě od II. světové války, ale i tak se v té oblasti drží velká většina obyvatelstva.

„V tomto okamžiku neexistuje k Assadově vládě, když přijde na boj s Islamistickým státem a dalšími teroristickými skupinami a na ochranu syrské státnosti žádná alternativa,“ řekl ve čtvrtek telefonicky z Moskvy Iljas Umachanov, zástupce mluvčího ruské horní komory parlamentu, která dohlíží na mezinárodní záležitosti.

Assad, 50, nejspíš svolá předčasné volby jak do parlamentu tak presidentské, v nichž bude kandidovat a zvítězí, řekla osoba blízká vládě v Damašku.

Putin opakovaně říkal, že o syrské budoucnosti musí rozhodnout její vlastní lid a Assad je připraven se o moc dělit přizváním určitých svých oponentů do vlády.

Předčasné presidentské volby by šly použít, aby se to naaranžovalo jako součást politického řešení,“ řekla Elena Suponina, vedoucí analytička Středního východu z Institutu Strategických studií, který radí Kremlu.

„Assad si je sebou jist,“ řekla telefonicky. „Je jasné, že má mnoho příznivců.“[/quote]

Nedělejte si iluze, ty „volby“ budou fraška. Vždy jsme říkali, že Západ má předurčený zájem na démonizaci režimu v Damašku, ale zároveň jsme vždy uváděli, že Bashar al-Assad je těžko ten nejbenevolentnější vůdce v historii státnictví. Ale není tím, proti komu by většina lidí chtěla hlasovat zrovna teď, když Rusko s Íránem postavily SAA (či to, co z ní zbylo) na cestu k vítězství. Mezi pravděpodobností, že režim bude obnoven, a skutečností, že ti civilisté, co v Sýrii zůstanou, dají přednost Assadovi před krvavou anarchií, která v současnosti zachvátila zemi, je jen málo pochybností o tom, že president zvítězí. A to Rusku v podstatě umožní udělat uzávěrku. Je to tak, že Moskva bude moci říci: „Vidíte, vedli jsme volby a Assad vyhrál. Je to legitimní vůdce a jakýkoliv budoucí pokus o destabilizaci jeho legitimní vlády bude příkladem hrubého nelegitimního vměšování do záležitostí suverénní země.“

A zase jednou se situace rychle vyvíjí a Washingtonu, Rijádu, Doha a Ankaře ujíždí půda moc rychle pod nohami, aby se ještě chytily. Vykolejit rusko-íránský těžkotonážní vlak bude teď obnášet buď přímou vojenskou intervenci, nebo nic. S napětím budeme očekávat momentky ze zítřejšího summitu ve Vídni.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]