V úterý jsme si všímali, jak je od saúdského ministra zahraničí Adel al-Jubeira absurdní poukazovat, že pro Írán bude „těžké“ sehrát roli „řešitele“ Syrské roky už trvající občanské války. Takto jsme to včera formulovali: Je od Saúdů dost divné, když pronáší prohlášení: „Pro Írán bude těžké sehrát roli při nalezení řešení tohoto konfliktu.“ Je nám hrozně líto, že jsme nositeli špatných zpráv, ale Írán už roli v nalézání „řešení“ sehrává, když na cestě k obnovení režimu hromadně mýtí skupiny financované Saúdy. Pokud bude mít někdo „těžkosti“ při sehrání své role, pak jsou to Saúdové.


Ta samá logika platí i pro USA a kteréhokoliv regionálního spojence Washingtonu a Rijádu.

S každým uplynulým dnem se vytrácí příležitosti pro Západ a sunnitskou osu, aby měli do syrské politické budoucnosti co říci. Jak už jsme při mnohých příležitostech říkali, Rusko nebude riskovat životy svých vojáků a utrácet bůhví kolik desítek, pokud ne stovek milionů dolarů, jen aby pak Západ nadiktoval podmínky politické „transformace“, k níž by mohlo dojít, ale také nemuselo, až se nad tím rozplyne kouř.

Opravdu, několik Západních mocností a někteří regionální patroni sunnitských extremistických skupin bojujících s režimem už sami přiznali, že Asad možná bude muset během období „transformace“ zůstat u moci.

Teď se íránská pozemní vojska chystají vyrazit na Aleppo v tom, co představuje konečný úder na obnovení Asadova úchopu moci nad zemí, přičemž Kreml už hledá jak utvářet politickou budoucnost této země, během čehož Asad cestuje do Moskvy, když o tom média říkají, že to je jeho první zahraniční návštěva od počátku této občanské války. Při schůzce s Putinem ti dva vůdci diskutovali o „politickém procesu“ a revidovali pokrok v boji proti „mezinárodním teroristům“. Zde je více od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrský president Bashar al-Assad v úterý v Moskvě vedl rozhovory s presidentem Vladimirem Putinem během své první známé zahraniční návštěvy od vypuknutí občanské války v roce 2011, což jen podtrhuje rostoucí roli Ruska v tomto čtyř a půl letém konfliktu.

Po téměř měsíci ruské bombardovací kampaně na podporu Asadových sil řekl Putin během této neohlášené návštěvy Kremlu syrskému vůdci, že „tento boj proti mezinárodním teroristům bojujícím proti vládním silám přinesl některé významné pozitivní důsledky,“ jak uvádí přepis vydaný ruskou vládou.

Ukončení této krize vyžaduje „politický proces s účastí všech politických sil, etnických a náboženských skupin,“ řekl Putin v komentářích ve středu vysílaném ruskou státní televizí. Asad děkující Rusku za jeho pomoc řekl, že boj proti „terorismu“ je „překážkou pro jakékoliv politické kroky, které by mohly v reálu být přijaty.“

Sami Nader, šéf v Bejrútu sídlícího Levantského institutu strategických záležitostí řekl, že tato návštěva Moskvy byla první zahraniční návštěvou Asada od vypuknutí syrského konfliktu povstáním proti režimu v Damašku a poukázal na budoucí ruskou strategii předcházející jakékoliv mírové rozhovory.

Toto je „ruský způsob, jak říci, už ho máme v kapse, je to náš agent a to my rozhodneme, jestli si ho necháme,“ uvedl Nader. „Toto je určitě příprava na dohodu o dalších pokusech Rusů o posílení své vyjednávací pozice.“[/quote]

A tak, jak už jsme říkali od začátku, Moskva dělá na Západ ramena, když přes získání vojenského vedení Rusko přímo uneslo i politická vyjednávání.

Krátce: Washington a jeho regionální spojenci budou mít možnost účastnit se diskusí s Kremlem, ale pokud to půjde tak, jak to jde, bude to Rusko, kdo rozhodne o syrské politické budoucnosti v konzultaci s Íránem a vzhledem ke strategické důležitosti Teheránu se tím zajistí, že v Damašku bude fungovat „přátelská“ vláda, takže se můžete vsadit, že ať to skončí jakýmkoliv řešením, tak se Washingtonu, Rijádu, Ankaře a Doha určitě líbit nebude.

Vítěz bere vše.

Prozatím to uzavřeme citátem Sergeje Karaganova, děkana Fakulty světové ekonomiky a mezinárodních záležitostí na moskevské Vysoké škole ekonomické a jedním zábavným obrázkem, jehož název ponecháme na čtenářích (všimněte si, jak se zubí od ucha k uchu).

„Poselství světu je to, že Rusko řeší problémy, zatímco vy ne. Pokud chcete problémy řešit, pracujte s námi.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]