Ve středu jsme vám přinesli hloubkový pohled do poslední situaci v Sýrii, v němž Rusko zjevně v Latakii chvatně spěchá s posílením Assada a jeho prořídlé armády (nebo je to přinejmenším povídačka dost tvrdě protlačovaná Západními médii). Mezi tím se Francie s Británií zjevně rozhodly, že nejlepším způsobem jak ztlumit příliv uprchlíků do Západní Evropy je bombardovat tu zemi, ze které uprchlíci utíkají, což znamená, že v relativně krátkém výhledu se obloha nad Sýrií zaplní francouzskými, britskými, americkými, tureckými a ruskými tryskáči, což je situace, která má dost jasně potenciál způsobit „nehodu.“


S tím, jak teď bubny války duní už hlasitě, tak média prahnou po zadokumentování čehokoliv, co zní v tomto tónu, může to být sice útržkovité, ale tato fakta v kombinaci ukazují, že situace v poli sice je vskutku dynamicky mnohotvárná, znamená to ale, že s každou další hodinou se nám trochu více vybarvuje. Něco na podporu toho od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské síly začaly s účastí na vojenských operacích v Sýrii na podporu vládních vojsk, oznámily ve středu tři libanonské zdroje obeznámené s politickou a vojenskou situací.

Zdroje hovořící s Reuters pod podmínkou, že nebudou identifikovány, poskytly zatím nejpřímější výpověď z tohoto regionu, v němž se, jak se děsí Spojené státy, prohlubuje ruská role v Syrské občanské válce, i když jeden z libanonských zdrojů řekl, že počet zapojených Rusů je prozatím malý.[/quote]

A zde je více z Kremlu, kde mluvčí Maria Zacharova předvedla zatracující (a ani nemluvě o tom, že zábavnou) obžalobu toho, jak se Washington snaží charakterizovat vztahy Moskvy s Damaškem.

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko zostudilo ten US nátlak kvůli přeletům jako „mezinárodní hulvátství“ a z obecného hlediska zavrhlo zprávy o posilování v Sýrii.

Ale ruští činitelé opakovaně uhýbali před otázkami, zda nedávno došlo k nárůstu vojenské pomoci Assadovi, a Moskva nijak jednoznačně posilování svých sil v Sýrii nepopřela.

„Nejdříve nás obviňovali z poskytování zbraní tzv. ‚krvavému režimu, který perzekuuje demokratické aktivisty‘,“ řekla Maria Zacharova, mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

„Teď už to má další díl – údajně poškozujeme boj proti terorismu. To je naprostý nesmysl.“[/quote]

Všechno to přichází v patách středečním zprávám poukazujícím, že Moskva poslala do země vyloďovací plavidla a další dopravní letadla, což podnítilo Washington, aby Kremlu připomněl, že jakékoliv snahy podpořit Assadův režim jsou naprosto nepřijatelné.

[quote align="center" color="#999999"]

„Přivítali bychom konstruktivní příspěvky Ruska k úsilí proti ISIL, ale dali jsme jasně na srozuměnou, že by bylo pro jakoukoliv stranu, včetně Rusů, naprosto nemyslitelné, aby poskytla podporu Assadovu režimu,“ řekl mluvčí Bílého domu Eric Schultz. [/quote]

Nejmenované libanonské zdroje Reuters také naznačují, že Rusko přikročilo ke zřizování předsunuté pevninské operační základny, což je krok, o němž říkají, že „ukazuje na to, že se Rusko rozhodlo zapojit do války proti terorismu,“ tj. do války, kterou jsme tu už ve středu diskutovali jako válku, do níž nemá žádná zahraniční armáda zájem se bojově zapojit, důkazem čehož je i skutečnost, že rebelové bojující s Islamistickým státem u Marea řekli WSJ, že „proti ISIS bojují jen sami.“

A když mluvíme o ISIS, tato skupina je zjevně blízko tomu, aby zabrala jednu z posledních Assadových bašt na východě (od Reuters):

[quote align="center" color="#999999"]

Monitorující skupina ve čtvrtek řekla, že tucty syrský ch vládních vojáků a bojovníků Islamistického státu byly zabity při bojích kolem vládou drženého letiště ve východní Sýrii, v regionu, který je baštou džihádistů.

Islamistický stát použil při posledních útocích na toto letiště u města Deir al-Zor, kde jsou zakopána vládní vojska, nejméně dvě automobilní bomby, řekli Syrští pozorovatelé lidských práv.

Říkají, že zabito bylo nejméně 18 vojáků a 23 bojovníků Islamistického státu. Letiště je jedním z posledních předmostí presidenta Bashara al-Assada ve východní Sýrii. Ve státních médiích o tomto útoku nebyly žádné zmínky.[/quote]

Takže zatímco všichni ti všemožní rebelové, „bojovníci za svobodu,“ „umírnění“ džihádisté, „radikální“ džihádisté a improvizovaně splácané kontingenty dělají přesně to, k čemu od počátku jsou (tj. destabilizují Assadův režim), tak se jak Západ, tak Rusko usilovně připravují na možnost, že realizace jejich jednotlivých vizí syrské politické budoucnosti by nakonec mohla znamenat otevřenou válku, a nedejte se mýlit, váleční jestřábi ve Washingtonu s radostí budou tuto povídačku udržovat tak, jak to dělá republikánská mediální hlásná trouba. Zde tedy Fox News:

[quote align="center" color="#999999"]

US činitelé vyjadřují rostoucí obavy z ruského vojenského posilování v Assadem kontrolované Sýrii a nazývají je „bezprecedentním“.

„Už to začíná vypadat jako Krym,“ řekl tento činitel Fox News.[/quote]

Ano, už to začíná vypadat jako „Krym“, a mají-li pravdu, tak by mohl být Kreml na pokraji „zástupného“ zapojení do té syrské zástupné války.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]