Vládní komise to řekla jasně – když se s tím nic neudělá, že vládní finance do pouhých sedmi let propadnou zkáze. Před ministrem financí je několik těžkých rozhodnutí, která musí udělat. Je kriticky důležité, aby během několika let zvedl vládní výnosy. Rovněž se stal terčem zesměšňování, protože předpovědi ekonomického výkonu a růstu od jeho ministerstva od roku 2007 neustále nevychází.


To je normální pro vládní agentury prakticky v každé zemi, ale Hong Kong je na tom dost možná nejhůř – ten totiž ta čísla neustále podceňuje.

Např. vláda skončí fiskální rok, co doběhne příští měsíc, s přebytkem přinejmenším 60 miliard HK$ (dost možná i více, a z toho je vidět, jak strašně mizerně předpovídají), to je totiž šestkrát větší přebytek, než podle projekcí ministerstva financí.

Přebytek! Kdo by ještě něco takového dělal?!

Copak si nenajdou něco jiného, za co by ty prachy utratili? Třeba obrněná vozidla a bojovou výstroj pro policii (vždyť se konec konců jen před pár měsíci potýkali s ohromným pozdvižením mas)? Sociální program? Dotace kamarádíčkům? Drony? Nové vládní komise a agentury? Dohledové špehování?

Tak sakra postavte aspoň most! Co s těmi všemi penězi navíc teď budete dělat?

Já vám ale řeknu, co s tím vyvedou. Vláda Hong Kongu je až tak praštěná, že oni… Až je mi mdlo, když to říkám… oni, ehm, ty prachy dají zpátky lidem…

Oni zavedou opatření jako srážky z daní z platů asi 10 000 HK$, zřeknou se daňových sazeb z majetku a TRVALE zvednou odpočty z daňového základu pro rodiče ze 70 000 HK$ a 80 000 HK$ na jedno dítě, což je už druhé zvýšení daňových odpočtů na dítě během tří let!

Jeden z jejich činitelů řekl: „Je třeba stimulovat domácí spotřebu ve městě zavedením opatření k tomu, abychom ponechali více peněz v rukou veřejnosti.“

O čem to mluvíš, chlape? Každý přeci ví, že ekonomiku stimuluješ tím, že zvedneš utrácení vlády, ne že je snížíš, a necháš jen na lidech, aby se rozhodli, za co si je utratí. To je přeci šílené.

Redukuješ už tak nízké daně, protože to vedeš s rozpočtovými přebytky? A to lidi a společnosti zdaňuješ jen z peněz, které si vydělají uvnitř Hong Kongu? Opravdu? Tak to se budeš muset ještě hodně učit…

I když počínání si podle takovýchto praktik transformovalo kdysi neúrodný ostrov v ústí delty Perlové řeky na globální finanční a obchodní centrum s jednou z nejvyšších životní úrovní na světě, tak je to přeci jasně trvale neudržitelná bublina svobodné tržní ekonomiky s minimální vládou a s fiskální skromností, která musí zákonitě vést ke zkáze.

Simon Black

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz