Přede dvěma týdny jsme odhalili první část „Tajné dohody“ mezi USA a Saúdskou Arábií: konkrétně to, co USA ‚položily na stůl‘ jako součást své strategie velké aliance na Středním východě, v němž hrdě odhalily Saúdskou Arábii jako „spojence“ USA proti ISIS, ač ve skutečnosti John Kerry pouze plnil saúdskoarabskou vůli, když WSJ referoval, že „tento proces dal Saúdům páku, aby z USA vymáčkli čerstvý závazek posílit výcvik pro rebely bojující s panem Asadem, jehož pád Saúdové pořád vidí jako vrcholnou prioritu.“ Ten první článek o těchto dohodách česky zde: Pohled za oponu tajného smlouvání se Saúdskou Arábií, která rozpoutala bombardování Sýrie.


Na ní bylo jasné, že má další část: co položili na stůl Saúdové, čili řečeno jinak, jak přesně se Saúdská Arábie odmění USA za rozbombardovávání Asadových infrastruktur, dokud nebude nenáviděný syrský vůdce svržen s vytvořením mocenského vakua, jehož vznik umožní Kataru, Jordánsku a Turecku si rozdělit Sýrii jako válečnou kořist tak, jak uznají za vhodné.

Náhled na odpověď poskytl předchozí článek „Ropa jako zbraň: Nový způsob vedení války,“ protože na konci dne je to vždy všechno o ropě a o mocenské páce.

Plná odpověď přichází díky Agentuře Anadolu, která vysvětluje nejen ten velký obrázek včetně Saúdské Arábie s jejím největším aktivem ropou, ale i poslední rozkol v OPEC z podnětu Saúdské Arábie…

Což je však pouze použitím „ropy jako zbraně“ k útoku na starého nepřítele č. 1 z nové Studené války: Vladimira Putina.

Pro připomenutí:

[quote align="center" color="#999999"]

Saúdská Arábie bude tlačit na Rusko a Írán přes ceny ropy

Saúdská Arábie stlačí ceny ropy dolů ve snaze vyvinout politický tlak na Írán a Rusko, tvrdí president saúdskoarabského Centra pro ropnou politiku a strategická očekávání.

Saúdská Arábie plánuje z politických důvodů levný prodej ropy, říká jeden analytik.

Aby vyvinul tlak na Írán na omezení svého jaderného programu a na Rusko ke změně jeho postoje k Sýrii, bude Rijád na asijských a  severoamerických trzích prodávat ropu pod průměrnou spotovou cenu za $50 až $60 dolarů za barel, říká Rashid Abanmy, president v saúdskoarabském Rijádu sídlícího Centra pro ropnou politiku a strategická očekávání. Ten značný pokles cen ropy v posledních třech měsících ze $115 za barel na $92 byl způsoben Saúdskou Arábií, tvrdí Abanmy.

S tím, jak klesá poptávka po ropě, je vyhlašovaným důvodem ke snížení ceny nalákání nových klientů, řekl Abanmy, ale skutečný důvod je politický. Saúdská Arábie chce přimět Írán, aby omezil rozšiřování jaderné energie, a dotlačit Rusko ke změně svého postoje k podpoře Asadova režimu v Sýrii. Obě země svými příjmy značně závisí na vývozu ropy a menší ceny ropy znamenají, že jim přichází méně peněz, poukázal Abanmy. Státy v Zálivu budu tímto poklesem cen postiženy méně, dodal.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která je technickým arbitrem cen ropy pro Saúdskou Arábii a 11 dalších zemí, z nichž se tato skupina skládá, nebude schopna rozhodnutí Saúdské Arábie ovlivnit, ozřejmuje Abanmy.

Rozhodnutí této organizace jsou pouze doporučeními a nejsou pro členské ropu produkující země závazná, vysvětluje.[/quote]

Dnešní uzávěrka cen Brent je $90. Ruský rozpočet na základě cen ropy pro období let 2015-2017 stojí na ceně $100. Což znamená, že v nadcházejících týdnech se bude hrát s kartami daleko větší „nucené likvidace Brentu“, jelikož náhle opětovně jeden ze zvláště strategických spojenců Ameriky, Saúdská Arábie, dělá, co může, aby zlomila Putina.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz