Dolní komora ruského parlamentu formálně schválila zákon nutící internetové společnosti, aby osobní informace o ruských občanech uchovávaly na v Rusku umístěných serverech. Vláda argumentuje, že tento nový zákon ochrání data o jejich občanech, tento zákon je však daleko více ve prospěch dohledu velké vlády než ve prospěch Rusů. Při platnosti tohoto zákona budou mít oficiální činitelé snadnější přístup ke všemu, co jejich občané říkají, posílají a prohlíží si on-line. Silně to zasáhne i sociální média, která vypadají, že jsou hlavním cílem nového kremelského zákona.


  Ač Google má v Rusku server, tak i další webové stránky budou potřebovat plně přístupné databáze, které vyhovují požadavkům zákona. O Rusech, kteří nemají rádi Putina, se ví, že komunikují přes Facebook, Twitter a blogy, které často vystavují osobní informace s úmyslem diskreditovat zkorumpované politiky.

Experti věří, že tento zákon úspěšně vytvoří uzavřený internetový systém uvnitř Ruska, ač o této záležitosti mluví jen málo Rusů. Ruský blogger a digitální expert Anton Nossik řekl Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

„Cílem tohoto zákona je vytvořit … (další) kvazi-legální záminku k uzavření Facebooku, Twitteru, YouTube a všech dalších služeb. Konečným cílem je v zemi zavřít pusu a vnutit cenzuru a utvořit situaci, v níž internetový business nebude moci řádně fungovat.“ [/quote]

I jiné zpravodajské publikace kromě Nossika v Rusku o tomto schváleném zákonu referují, ty však nepojednávají pobouření v zemi kvůli omezenému přístupu na sociální média. Na druhou stranu na Ukrajině sídlící Unian hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

„Tento nový zákon mezi uživateli Internetu vyvolal pobouření, jelikož ho snadno lze použít k selektivnímu zavírání stránek, k nimž jsou námitky, nebo by do jeho rozsahu mohla spadnout velká část globální sítě, a Rusové by zůstali bez sociálních sítí, zahraničních on-line obchodů a systémů elektronických plateb.“ [/quote]

Tento zákon bude muset ještě schválit horní komora parlamentu a podepsat ho sám Putin. Pokud k tomu dojde, což nejspíš ani, tak by nabyl účinnosti v září 2016. To webových stránkám umožní dost času, aby vyhověly novým předpisům pro servery, a vládě dost času, aby uzavřela přístup k webovým stránkám, které odmítá.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: thewire.com