Český prezident Miloš Zeman přirovnal pochodňové průvody nacionalistů v Kyjevě k maršům nacistů v hitlerovském Německu, přitom prohlásil, že na Ukrajině „probíhá cosi špatného.“ Rovněž odsoudil, že oficiální osobnosti EU nereagují na to, co probíhá v ukrajinském hlavním městě. Krom toho kriticky reagoval na přistoupení své země k protiruským sankcím a nazval je nerozumným souhlasem s názory větších a silnějších zemí.


Při svém vystoupení ve speciálně pro něho připraveném programu Prezidentský tiskový klub na jedné z komerčních rozhlasových stanic přirovnal Miloš Zeman pochodňové průvody nacionalistů z 1. ledna v Kyjevě k nacistickým pochodům v hitlerovském Německu. Podle jeho slov bylo na Ukrajině organizováno vše naprosto stejně.

„Na Ukrajině probíhá cosi nikoliv jen tak. Viděl jsem na internetu videozáznam z demonstrace několika tisíc občanů na Majdanu v Kyjevě. Šli s obrazem Stěpana Bandery. Viděl jsem jej poprvé. Bandera vypadá trochu jako velitel Hlavní správy říšské bezpečnosti Třetí říše Reinhard Heydrich.“ – cituje prohlášení českého vrcholného představitele TASS.

To, že nejsou takové akce odsouzeny ze strany EU, vypovídá podle Zemana o negativních tendencích i v EU i na Ukrajině. „Inu i já sám jsem si řekl, že s Ukrajinou se děje něco špatného. Ale něco špatného je i v EU, která nevznesla žádný protest proti této akci,“ podtrhl Zeman.