Ekonomický redaktor BBC Robert Peston varuje, že realizace výnosu o „právu na zapomenutí“ Googlem je prací na „potlačení legitimního žurnalismu“, což činí poté, co jeden z jeho článků o šéfovi Merrill Lynch Stano O’Nealovi byl z vyhledávacích enginů vymazán. Nedávný výnos Evropského soudního dvora nařizuje Googlu, že když obdrží požadavek, aby tak učinil, musí vymazat „neadekvátní, irelevantní a nikoliv už platná data,“ což by mohlo otevřít příval požadavků od mocných lidí, korporací a institucí k zakrytí důkazů o minulých špatnostech s mrazivou příchutí uvržení do Georgem Orwellem popisované „díry v paměti“.


Peston si stěžuje, jak Google uvědomil BBC, že jeden z jeho článků z roku 2007 o roli bývalého šéfa Merrill Lynch Stan O’Neala při finančním kolapsu byl pro uživatele v Evropě z vyhledávacích výsledků Googlu vymazán.

Peston se ptá, jak ten článek reprezentuje „neadekvátní, irelevantní nebo nikoliv už relevantní“ informace konstatováním: „Existuje argument, že odstraněním tohoto blogu Google potvrzuje obavy mnohých z tohoto průmyslu, že „práva být zapomenut“ se bude zneužívat k omezování svobody projevu a k potlačování legitimního žurnalismu, který je ve veřejném zájmu.“

Peston později svůj spis aktualizoval poznámkou, že by jednotlivci mohli v části komentářů označovat článek k vymazání Googlem, což je vyhlídka, která ohrožuje novinové články ještě rozsáhlejším ‚mizením‘.

Google už během několika dnů od platnosti výnosu obdržel více než 50 000 požadavků na odstranění článků z evropských výsledků hledání a najal „armádu pomocných právníků“, aby si s tím přívalem poradil.

I londýnský Guardian informoval, že šest z jejich článků zmizelo v díře paměti, s tím, že redaktor speciální projektů James Ball varuje, že „mnozí další bohatí a mocní nejspíš budou usilovat o očištění své on-line image, což bude nejspíš s pomocí firem „reputačního managementu“ nové vlny.“

Ball říká, že redakční rozhodnutí patří vydavateli, nikoliv Googlu, a že je třeba, aby zpravodajské kanály zahájily protiútok proti tomuto, co představuje ohrožení svobody tisku.

Jak jsme už před tím zdůrazňovali, Google a jeho pobočka YouTube se běžně podvoluje požadavkům úřadů na odstranění informací, včetně takových, co jsou na základě pochybných ospravedlnění, jako když materiál obsahuje „kritiku vlády“.

Jeden takový příkladů byl, když You Tube vyhověla požadavku britské vlády na cenzuru videa protestu Britské ústavní skupiny zákonné rebelie, během něhož se pokusili provést občanské zatčení soudce Michaele Peaka z krajského soudu Birkhenhead.

Vládní nařizování o odstraňování obsahu z Googlu se v posledních 18 měsících vyhrotilo s tím, že požadavky v posledních měsících roku 2012 vzrostly o 26%.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  prisonplanet.com