Asi 20 válečných lodí, více než 20 letadel a helikoptér stejně jako námořní pěchota a pobřežní dělostřelectvo se účastní cvičení Černomořské flotily, ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Válečná hra začíná v ten samý den jako manévry NATO v této oblasti. Počínaje 4. červencem začnou plánované výcvikové manévry prováděné po celém Černém moři, uvedlo v pátek žurnalistům ministerstvo s dodatkem, že cvičení probíhá podle mezinárodních standardů. „Plán cvičení obsahuje provádění četných misí nácviku boje včetně ničení nepřátelských námořních sil na moři a organizování námořní a pobřežní letecké obrany,“ vysvětlilo ministerstvo.


Pod velením admirála Alexandra Vitka bude ruské námořnictvo Černomořské flotily také nacvičovat vyhledání, zjištění a zničení pomyslných nepřátelských ponorek.

Během těchto manévrů se budou nacvičovat koordinované akce námořních sil s pobřežními jednotkami a s letectvem.

„Pobřežní jednotky a námořní pěchota budou nacvičovat boj s taktickými útočnými silami, zatímco letectvo flotily se zapojí do průzkumu a útoků na „nepřátelské“ lodě,“ řekl ministr obrany.

Všechny jednotky a lodní a letecké posádky jednají v situacích, které jsou velice podobné skutečným válečným akcím, hlásila agentura Itar Tass. „Vyšší velitelé si zvýší dovednosti k vytváření rozhodnutí v rychle se měnícím prostředí navrženém scénářem cvičení,“ řekly agenturní zdroje.

Jako součást cvičení bylo 4. července vystřeleno pět raket Moskit a Machit, a všechny podle dat přímým zásahem zničily cíle. Letouny Su-24 útočily na námořní cíle.

4. července v Černém moři začalo výroční námořní cvičení Sea Breeze. Tohoto cvičení se zúčastnily válečné lodi z několika zemí včetně Turecka a USA, což ruští vojenští experti prohlásili za „přímou hrozbu“ ruské národní bezpečnosti.

Námořní válečné hry NATO v západní části Černého moře budou probíhat do 13. července.

V červnu probíhala větší vojenská cvičení jak NATO, tak ruská v Baltickém moři.

Válečné hry NATO v Lotyšsku probíhaly zrovna uprostřed napětí mezi Aliancí a Ruskem kvůli Ukrajinské krizi a byly považovány za projev agrese Ruska. Rusko pak zahájilo své baltické cvičení v reakci na spojenecké cvičení sil NATO.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: rt.com