Prozatím byla situace ve virtuální válce mezi Saúdskou Arábií, co otevřeně volá po svržení iráckého Malikiho (jehož odvetná slova jsou zrovna tak drsná) převážně ve sféře slov, vypadá to ale, že věci se eskalují i na frontě, když přes noc přišly zprávy, že Saúdská Arábie vyslala 30 000 vojáků na svou hranici s Irákem poté, co se iráčtí vojáci z této oblasti stáhli, hlásila ve čtvrtek Saúdy vlastněná televize al-Arabiya. Tento vrcholný světový exportér ropy sdílí 500 mil hranice s Irákem, ve kterém povstalci z Islamistického státu Iráku a al-Shamu (ISIS) i další militantní skupiny sunnitských muslimů během bleskového postupu z minulého měsíce uchvátili mnoho měst a obcí.


Král Abdullah nařídil všechna nezbytná opatření k ochraně tohoto království proti potenciálním „teroristickým hrozbám“, ohlásila ve čtvrtek státní tisková agentura SPA.

Al-Arabiya na své webové stránce uvedla, že Saúdská vojska se do hraniční oblasti nahrnula poté, co síly irácké vlády tyto pozice opustily, čímž ponechaly saúdskou a syrskou hranici nechráněnou. Tento satelitní kanál řekl, že obdržel video ukazující asi 2 500 iráckých vojáků v pouštních oblastech iráckého města Karbala poté, co se stáhli od hranice. Důstojník na videu při vysílání al-Arabiya řekl, že těmto vojákům nařídili opustit své pozice bez jakéhokoliv zdůvodnění. Autenticitu této nahrávky nelze okamžitě ověřit.

Irák rychle vznesl námitky proti uvedenému důvodu shromažďování vojsk a tvrdil, že hranice se Saúdskou Arábií je dobře chráněná: „Nezažíváme v pohraniční oblasti Iráku žádnou abnormální situaci, ani jsme na takovou možnost nebyli upozorněni,“ řekl v textové zprávě reagující na tuto otázku generálmajor Mansour al-Turki, mluvčí ministerstva vnitra. Každopádně jsou tam teď ale desetitisíce saúdských vojáků, kteří jen čekají na rozkaz k překročení hranice, aby se připojili k tomu, co je teď úplným zoo krmením zástupné války, když se do toho zapojují USA, Írán, Rusko, Sýrie a brzy nejspíš i Izrael. No, co by se mohlo asi zvrtnout?

Mezi tím ISIS čili IS, jak je teď nově známa, dále drtí kontrolované oblasti. Jak před tím referoval Bloomberg, sunnitští povstalci v Iráku požadovali, aby jim obyvatelé nejméně 2 severních měst přísahali věrnost, jinak je čeká smrt, uvádí zprávy citující Al-Mada Press. Tato webová stránka citující kmenové náčelníky uvádí, že skupina teď už známá jako Islamistický stát hrozila, že zabije obyvatele Hawijah asi 20 km západně od Kirkuku a nejméně jednoho dalšího města, pokud jim neodpřisáhnou loajalitu. Protože kdo může být loajálnější než ten, kdo přísahal věrnost pod hlavní zbraně.

A podle dalších zpráv, jak ukazuje mapa níže, Irák konečně nasazuje ty ruské tryskáče, co dostal, co jsou příliš dobré na to, aby se používaly, a zahájil nálety na militanty mezi Bagdádem a Kirkúkem. Tiskové agentury potvrdily, že během náletů a dělostřeleckého ostřelování pozic Islamistického státu severně od Babelu a Falah al Khafaji byli různí militanti zabiti, řekl šéf bezpečnostní komise provinční rady Babelu webové stránce al-Mada Press.

Mapa posledního iráckého scénáře díky Institutu pro studium války.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com