Ohromný rozestup mezi korporátně ekonomickými zájmy a polikářskými hrátkami se naživo odhalil spolu s voláním po sankcích na Rusko. Teď, když krymské referendum skončilo více než devadesáti šestiprocentní touhou po připojení k Ruské federaci, ti hráči od politických šachovnic na Západě touží po tom, aby dali Putinovi pocítit utrpení. Bývalý sovětský šachový velmistr Garry Kasparov, proti-Putinovský kritik a aktivista, řekl: „I kdyby Západ boj s Ruskem nechtěl, tak Putin se už rozhodl, že s ním začne.“ „Já bych radil nepoužívat analogii s šachy, protože v šachách máme pravidla, ale Putin se jasně na nějaká pravidla neohlíží, protože to, co teď dělá na Ukrajině, porušuje mezinárodní právo a mezinárodní dohody, které Rusko před tím podepsalo,“ řekl Kasparov v CNN pořadu „The Lead.“


Kasparov by se měl držet her na své šachovnici a nechat boje o vládu na válečných koních oligarchů. Jedním z takových rozdmýchávačů sociálních nepokojů je ten profláklý a neúnavný kolaborant s nacisty – George Soros.

Daily Bell ve zprávě, Jak bylo předpovězeno, ukrajinskou krizí se argumentuje za centralizovanou Evropu, ho cituje: „Tento miliardářský finančník řekl Daily Beast, že evropské vlády by se měly na ten ruských úchvat Krymu vrhnout jako na příležitost vdechnout nový život do unie, která se už rozpadá a vrávorá k propadlišti dějin.“ V tomto článku je dále: „Je také zajímavé, že Soros vydal novou knihu o té samé záležitosti, kterou teď oslavuje. Měl Soros nějaké speciální informace „zevnitř“, že taková krize se blíží? To by určitě korespondovalo s naším podezřením ohledně toho, co nazýváme kormidlovanou historií.“

To je ten samý tajný manipulátor, který „podporoval i tzv. osvoboditelské hulváty, kteří se zapojili do pouličních bojů jako součásti Západem inspirovaných intrik využívajících operativců front George Sorose jako krytí.“ Takovýto paradox by neměl uniknout nadnárodním společnostem, které ponesou konečné finanční ztráty z (Sorosových) spekulací, které vydřou nekale nahrabané zisky z ukrácení úspěchů takovýchto podniků.

„To, co jsme slyšeli od svých členů, je spousta obav ze dvou způsobů, jimiž bude Amerika hrami, jakou jsou tyhle, poškozena. Jedním z nich jsou americké sankce, které je vyřadí z jejich podnikání, a druhé jsou v ruské odvetě bez ohledu na to, co uděláme,“ řekl William Reinsch, president Národní rady zahraničního obchodu. Na schůzce s členy administrativy a Kongresu „jsme se neostýchali jim to říci… Pokud to nebude mnohostranné, tak to nebude fungovat,“ řekl.

Nicméně i takovéto poznámky tragicky postrádají smysl pro tolik potřebnou konzistenci s nějakým smysluplným novým nastartováním ekonomické prosperity. Článek Wall Street Journal, Napětí kolem Ukrajiny postihuje globální společnosti, ilustruje tyto obavy na několika příkladech.

  • PepsiCo Inc. má v Rusku miliardy dolarů, je to její druhý největší trh měřeno výnosy po US.
  • Renault SA a další globální výrobci aut do Ruska nesmírně investovali, to tvoří světlý bod na jinak temném evropském trhu s auty. Rusko je také největším trhem pro francouzskou mlékárenskou skupinu Danone SA, na něj v roce 2013 připadlo 11% prodejů.
  • Akcie dánského pivovaru Carlsberg AS, který vytváří více než pětinu svých prodejů v Rusku, v pondělí o více než 5% spadly.
  • Archer Daniels Midland Co. na Ukrajině provozuje drtírnu spolu s osmi provozy na zpracování zrnin, čímž je to zde pro ADM druhá největší základna ve Východní Evropě po Rumunsku.
  • Německý E.ON AG vlastní flotilu ruských plynových a uhelných elektráren po všech klíčových promyslových regionech Ruska a je to jeden největších zákazníků Gazpromu.
  • Italský Enel SpA kontroluje ruskou elektrárenskou společnost OGK5. Akcie obou společností v pondělí spadly.
  • Exxon Mobil Corp. je jedním největších zahraničních investorů v Rusku a zvedl v posledních letech investice do této země.

Teď ještě uvažme obrázek obchodu mezi EU a Ruskem.

  • Rusko je třetím největším obchodním partnerem EU a EU je největším obchodním partnerem Ruska.
  • Obchod mezi těmito dvěma ekonomikami až do poloviny roku 2008 zažíval prudký nárůst, kdy byl tento trend přerušen ekonomickou krizí a jednostrannými opatřeními přijatými Ruskem, které měly na obchod EU-Rusko negativní dopad. Od roku 2010 se vzájemný obchod vrátil ke svému růstu a ten dosáhl v roce 2012 rekordní úrovně.· V exportu EU do Ruska převažuje strojírenství a dopravní zařízení, chemikálie, zdravotní a zemědělské produkty.
  • EU dováží z Ruska převážně suroviny, zvláště ropu (surovou i rafinérské produkty) a plyn. Rusko se na tyto produkty stejně jako na další suroviny zavázalo WTO zmrazit nebo snížit svá vývozní mýta.
  • EU je nejdůležitějším investorem v Rusku. Odhaduje se, že 75% přímých zahraničních investic do ruských akcií pochází z členských států EU (včetně Kypru).

Ekonomické sázky jsou nesmírně vysoké a všechny strany utrpí při reciproční sankční válce těžké ztráty. U nadnárodních společností se projevuje následující sentiment: „My v byznys komunitě nechceme uváznout v křížové palbě,“ řekl Myron Brilliant, výkonný vicepresident americké obchodní komory.

Opozice korporatokracie ke strategii dobrovolných obětí vynalezené geopolitickými teoretiky by nejspíš mohla být nejlepším krokem k zastavení tohoto neohrabaného pokusu o zisk pochybných taktických či pozičních kompenzací v jiné formě. Žádný z národů nebude patřit k vítězům takovéto šachové hry. Ztráty skutečné komerční ekonomiky pomohou jedině manévrům zloduchů, jako je Soros, který se pokouší vážně produktivní podniky ničit.

James Hall

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: activistpost.com