Londýn (AFP) – Britové pohlíží na Rusko v daleko pozitivnějším světle než na Evropskou unii, a to i přes nedávné napětí s Moskvou kvůli Ukrajině, tvrdí v sobotu publikovaný průzkum. Voliči v Británii jsou také stejně rozděleni ohledně toho, zda zůstat v tomto bloku o 28 členech, což je téma, o kterém ministerský předseda David Cameron slíbil v roce 2017 referendum. Výsledky online průzkumu 20 000 lidí mezi 7. a 20. lednem zorganizované poslancem Sněmovny lordů za Konzervativní stranu lordem Michaelem Aschcroftem publikoval v neděli britský plátek Ruperta Murdocha The Sun.


Tabulka ligy 27 „oblíbených“ zemí a institucí umístila Evropský parlament – do něhož jsou v květnu volby – na šesté místo odspoda, a EU na čtvrté odspoda. Jen Saúdská Arábie, Írán a Severní Korea se zařadily pod Evropský parlament, když se průzkum dotazoval, jak pozitivní nebo negativní k nim mají pocity. Izrael byl pátý odspoda a Rusko bylo sedmé odspoda.

Na vrcholu byla Kanada.

[quote align="right" color="#999999"]

Ruperta Murdocha viděli držet výtisk nedělníku The Sun, když vycházel ze svého londýnského… [/quote]

Tento průzkum proběhl už před hlubokým ochlazením ve vztazích mezi Ruskem a Západem kvůli krizi na Ukrajině a pohlcení Krymského poloostrova Ruskem.

Průzkum mezi tím zjistil, že 41 procent si myslí, že Británie by měla zůstat v EU, zatímco přesně stejné procento si myslí, že by měla odejít, zbytek je nerozhodnutý.

Pouze 20 procent voličů věřilo tomu, že by Cameron mohl s EU znovu vyjednat lepší dohodu pro Británii.

Slíbil, že to udělá, a pak uspořádá referendum o britském členství v EU koncem roku 2017, pokud bude v roce 2015 znovu zvolen.

„Británie je rozdělena napůl,“ napsal Ashcroft na svou webovou stránku.

Jiný průzkum od Survation pro list Mail on Sunday ukázal, že 48 procent by v referendu hlasovalo pro odchod z EU a 39 by hlasovalo pro setrvání, a 13 procent bylo nerozhodnutých. Ten se ve čtvrtek a v pátek online dotazoval 1 000 dospělých.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: news.yahoo.com