O osudu Sýrie má být rozhodnuto v švýcarském Montreux. Přišli sem zástupci téměř čtyřiceti států. Stoupenci syrské opozice trvají na sestavení přechodné vlády, poněvadž mají za to, že vláda Bašára Asada je narušením principů komuniké Ženevy 1. Druhá ženevská konference o Sýrii, kolem které vypukly skandály již před jejím zahájením, začala protestní akcí. Padesát metrů od hotelu, kde byla zahájena konference, pořádali celý den mítink stoupenci syrského prezidenta. Asi 200 lidí s národními vlajkami a portréty Bašára Asada skandovalo: Je to náš prezident!


Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v zahajovacím projevu vyzval všechny členy syrské delegace, aby skoncovali s humanitární katastrofou a dosáhli urovnání situace v zemi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že Moskva má i nadále za to, že rozhodovat o své budoucnosti mají samotní Syřané bez zásahu zvenčí:

[quote align="center" color="#999999"]

Znovu vyzýváme všechny zahraniční hráče k přísnému dodržení základních principů mezinárodní legislativy, včetně respektování suverenity států, nezasahování do jejich vnitřních záležitostí a mírového urovnání sporů. Od samého počátku syrské krize Rusko důsledně vycházelo z toho, že nemůže být překonána silou, ale pouze na základě vzájemné shody Syřanů.[/quote]

Sergej Lavrov také dodal, že jednání nebudou snadná, protože četné země se jim snaží překážet:

[quote align="center" color="#999999"]

Jednání o Sýrii nebudou ani jednoduchá, ani rychlá. Existuje dost sil, jež slovy podpořily Ženevu 2, ale ve skutečnosti si její úspěch nepřejí. A přece jen poskytuje tato konference, i když zdaleka ne stoprocentní, ale reálnou šanci na dosažení míru v Sýrii.[/quote]

Americký ministr zahraničí John Kerry, který byl zjevně nervózní na včerejších jednáních se Sergejem Lavrovem a Pan Ki-munem, podlehl na tiskové konferenci pokušení a znovu slavnostně oznámil, že Bašár Asad nebude v žádném případě členem koaliční vlády.

Hlava evropské diplomacie Catherine Ashtonová mluvila o nutnosti sestavení přechodné vlády. Skutečnost, že je situace nanejvýš vyhrocená, potvrdilo rovněž vystoupení syrského ministra zahraničí Valida Muallema a představitele opozice Ahmada Džarby. Uvedl-li vedoucí syrské delegace strašlivá čísla svědčící o počtu zabitých bojovníky civilistů, pak předák Národní koalice syrských revolučních a opozičních sil mluvil o tom, že pobyt Asada u moci je narušením komuniké Ženevy1.

Zdroj: czech.ruvr.ru