Francouzské ministerstvo kultury věří, že aby financovalo „digitální transformaci kulturního průmyslu“, tak by Facebook a YouTube měly být zahrnuty do tzv. „Kulturní daně“, kterou v současnosti už platí kina a vysílače. Argumentuje se tím, že tyto stránky se už staly „profesionálními“ poskytovateli obsahu se službami videa na požádání. Ale nikoliv přes zdaňování obsahu našeho volného času, neboť, jak hlásí Bloomberg Businessweek, uvažují Francouzi o zdanění jednotlivých smartfonů, tabletů a dalších elektronických zařízení schopných přístupu k filmům, hudbě nebo k dalšímu mediálnímu obsahu. Očekává se, že „bezbolestná“ 1% procentní daň uvalená na tyhle věci vybere ročně 86 milionů EUR.


Od Bloomberg Businessweek:

[quote align="center" color="#999999"]

Ve zprávě z tohoto týdne řekla Nejvyšší audiovizuální rada (CSA), že videa-sdílející webové stránky by měla podléhat dani, která pomůže financovat produkci francouzských filmů a televizních show.

Tuto tzv. kulturní daň ročně obnášející více než €1,3 miliardy (1,8 miliardy USD) ve Francii platí kina, vysílače a poskytovatelé internetových služeb. CSA tvrdí, že YouTube (GOOG), francouzská stránka sdílení videí DailyMotion a jejich odvozeniny jsou v podstatě poskytovatelé služeb videa na požádání, kteří už této dani podléhají.

Ač zpráva CSA říká, že videa vystavená online soukromými osobami by neměla podléhat zdanění, tvrdí, že stránky sdílení videí se čím dál více stávají „profesionálními“ poskytovateli obsahu.

Kromě toho Francie uvažuje o zdanění smarfonů, tabletů a dalších zařízení, jako o dalším zdroji výnosů pro dotování kultury. Zpráva vládní komise vydaná v květnu říká, že by se měla uvalit 1 procentní prodejní daň na elektronická zařízení schopná přístupu k filmům, hudbě a k dalšímu obsahu. Tato navržená daň by měla ročně odhadem vybrat €86 milionů, které se použijí na financování „digitální transformace kulturního průmyslu“, uvedlo v té době francouzské ministerstvo kultury.

Obchodní asociace francouzských internetových a technologických společností se proti tomuto návrhu, který vláda ještě neuzákonila, vyjádřila. Tato skupina zavrhující vládní tvrzení, že 1 procentní daň by byla „bezbolestná“, v prohlášení z 1. července varovala, že vláda by spíše měla podněcovat růst digitální ekonomiky, než aby ji zdaňovala. [/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com