Švédští vládní politici v čele s premiérem se shodli na podpoře zákona o sexuálních souhlasech, který umožní stíhat další případy znásilnění a sexuálních útoků. „Pokud oslovená osoba nesouhlasí slovy nebo jasnými gesty, že je ochotna zapojit se do sexuální aktivity, pak je donucování k sexuálnímu jednání zakázáno.


Kritici tvrdí, že nový zákon nepřinese více soudních procesů a odsouzení, ale švédský premiér zdůrazňuje, že zákon by měl také změnit společenské normy.

„Chceme změnit postoje a hodnoty společnosti," prohlásil švédský premiér.

V rámci své agendy také vláda plánuje řadu souvisejících právních předpisů, včetně zlepšení služeb na podporu obětí, právních předpisů proti sexuálnímu vykořisťování a obchodování s lidmi, nezákonného „nákupu“ sexu v zahraničí a vyšších trestů odnětí svobody pro pachatele. Existuje desetiletý plán boje proti mužskému násilí páchanému na ženách a plánuje se zavedení elektronického označování domácího násilí.

Nová legislativa přinese ještě větší požadavek na policejní síly, takže švédská vláda v roce 2018 přidělí navíc dvě miliardy švédských korun policejním silám, a na roky 2018-2020 slibuje navíc 7,1 miliardy švédských korun.

Zdroj: thelocal.se, pz.cz