Prezident RF Vladimir Putin ukončil tiskovou konferenci, jež trvala 4 hodiny. Za tuto dobu odpověděl na desítky otázek ruských a zahraničních masmédií. Prezident vysvětlil snížení cen plynu pro Ukrajinu, mluvil o ekonomické situaci v zemi, o amnestii a rovněž o aktuálních světových problémech. Hlava státu svolal podobnou velkou tiskovou konferenci k závěrům roku již podeváté. V letošním roce bylo na tuto akci akreditováno přes 1300 novinářů.


[quote align="center" color="#999999"]

Putin: Rusko podpořilo Ukrajinu v zájmu ukrajinského národa

Důvodem k přijetí rozhodnutí o zvýhodněné ceně plynu pro Kyjev a o rozmístění prostředků z Fondu národního blahobytu v ukrajinských eurobondech bylo přání pomoci bratrské zemi a bratrskému národu ve složité situaci, prohlásil dnes prezident RF Vladimir Putin v průběhu velké tiskové konference.

„Dnes vidíme, že Ukrajina je v těžkém stavu – jak ekonomickém, tak i politickém a sociálním. A když už říkáme, že je to bratrský národ, musíme také jednat jako příbuzní a přátelé, a podpořit ho v této těžké situaci“, prohlásil Putin.

Kromě toho prezident zdůraznil, že třetí země nemají zasahovat do vztahů Ruska a Ukrajiny a diktovat své podmínky, podle nichž se mají tyto vztahy rozvíjet.

Putin: Rusko má čím odpovědět na EuroPRO

Rozmístění objektů EuroPRO vytváří pro Rusko reálnou hrozbu, a země je prostě nucena na tuto situaci nějak reagovat, prohlásil prezident RF Vladimir Putin na dnešní velké tiskové konferenci v Moskvě.

Jednou z variant možné odpovědi na tyto akce je umístění operativně-taktických raketových kompletů Iskander v Kaliningradské oblasti RF, podotkl prezident.

„Iskander však není jediným způsobem obrany a reakce, je to jen jeden z prvků možné odpovědi. I když ve svém segmentu je to jedna z nejúčinnějších zbraní ve světě“, zdůraznil Putin.

Putin: Nekritizuji západní hodnoty

Nehodlám kritizovat západní hodnoty, pro mne je však důležité ubránit občany Ruska před dost agresivním chováním některých sociálních skupin, které podle mého názoru se nejen chovají, jak chtějí, ale cílevědomě vnucují svou pozici jiným“, prohlásil prezident RF Vladimir Putin v průběhu velké tiskové konference v Moskvě.

„Rusko je země se starobylou a hlubokou kulturou. Musíme upozornit na tradiční ruské hodnoty, bez nichž společnost degraduje, musíme se k nim vrátit a na tomto základě postupovat vpřed. To je konzervativní přístup, nebrání však rozvoji“, zdůraznil prezident.

Putin: Snowdena neznám, je mi ale zajímavý

„Neznám osobně Snowdena a nikdy jsem se s ním nesetkal“, prohlásil prezident RF Vladimir Putin, kdy odpovídal na otázku o bývalém agentovi CIA v průběhu velké tiskové konference v Moskvě.

„Má vlastní představy o životě, a řeknu vám upřímně, že je mi zajímavý. Myslím si, že hodně změnil v hlavách západních politiků. Mladý a pozoruhodný člověk.  Má své záležitosti, já mám své. Poskytli jsme mu možnost u nás žít, nechceme však dělat protiamerickou propagandu. V operativním smyslu s ním nepracujeme a nikdy jsme s ním nepracovali“, řekl prezident.

Putin jmenoval hlavní úkol RF na ZOH v Soči

Kdy odpovídal na otázku novinářů o tom, s jakými výsledky počítá Rusko na Olympiádě v Soči, prezident RF Vladimir Putin v průběhu velké tiskové konference v Moskvě prohlásil, že misí Ruska jako hostící země je především udělat radost všem fanouškům ze všech zemí světa.

„Čekáme samozřejmě na vítězství našich sportovců“, dodal prezident. „Nechtěl bych však uvádět počet medailí a bodů. Je třeba, aby naši sportovci projevili mistrovství a povahu“, zdůraznil.

Putin nevylučuje, že aktivisté Arctic Sunrise měli objednávku zmařit práci RF

„Mám kladný vztah k těm, kdo se věnují ochraně přírody, není přípustné ale dělat si z toho reklamu“, prohlásil prezident RF Vladimir Putin, kdy odpovídal na otázku novinářů o jeho osobním vztahu k aktivistům Greenpeace v průběhu velké tiskové konference ve čtvrtek. Prezident dodal, že doufá si získat Greenpeace pro společnou plodnou práci.

„Pokud jde o rozruch kolem lodě Arctic Sunrise, pak já jsem ho nedělal, udělala ho masmédia na podnět těch, kdo porušili zákon“, prohlásil prezident. „Nevylučuji, že aktivisté Arctic Sunrise měli objednávku zmařit rozpracování arktického šelfu Ruskem. Pro nás to je vážná věc“, zdůraznil Putin.

Putin: RF přispěla k překonání syrských a íránských problémů spolu s partnery

Rusko „podstatně přispělo k překonání palčivých mnohaletých mezinárodních problémů,“ včetně souvisejících se Sýrií a íránským jaderným programem, prohlásil na své velké tiskové konferenci prezident RF Vladimir Putin.

Avšak upozornil na to, že dosažení výsledků v řešení těchto problémů by nebylo možné „bez spolupráce s americkými, evropskými a čínskými přáteli, kterým jsme za mnohé velmi vděční.“

„Rusko může být hrdé na to, co a jak dělá na světové aréně, na postoj založený na základních principech mezinárodní legislativy,“ dodal prezident.

Putin: Pogromy v Kyjevě nesouvisí se vztahy Ukrajiny a EU

Protesty v Kyjevě jsou vyvolány vnitropolitickým zápasem na Ukrajině a nikoli otázkou podepsání nebo nepodepsání asociační smlouvy s EU, prohlásil dnes prezident Vladimir Putin na moskevské tiskové konferenci.

Řekl, že „ti, kdo dnes aktivně prosazují myšlenky související s podepsáním smlouvy s EU, byli na Ukrajině celkem nedávno u moci. Proč tedy neudělali dříve to, zač dnes horují?“

Putin zdůraznil, že „v každém případě bude Rusko spolupracovat s Ukrajinou ve formátu a rozsahu přijatelných pro ukrajinský lid.“

Putin: Nové sankce USA proti Íránu jsou kontraproduktivní

Prezident RF Vladimir Putin považuje nové sankce proti Íránu, které vyhlásil Kongres USA, za kontraproduktivní. Řekl to během své dnešní velké tiskové konference v Moskvě.

„Nic dobrého z hlediska definitivních dohod o urovnání íránského jaderného problému to nevynese,“ poznamenal Putin.

„Íránskému lidu, íránskému státu má být zajištěna možnost rozvoje vlastních vysokých technologií včetně v mírové jaderné sféře,“ prohlásil prezident.

Hlava státu sdělil, že využije pozvání z Teheránu a vykoná návštěvu Íránu, informoval zpravodaj Hlasu Ruska.

Putin popřel možnost nasazení vojáků na Ukrajině

„Není nám lhostejný osud našich krajanů v zahraničí,“ prohlásil prezident RF Vladimir Putin na moskevské tiskové konferenci.

„V některých zemích EU existuje dosud takový pojem jako neobčan, tedy bez práv a svobod, a máme za to, že to není normální. Hodláme bojovat o stejná práva pro všechny, „ zdůraznil Putin. „Týká se to všech států, ale neznamená, že hodláme mávat šavlí a nasazovat své vojáky,“ prohlásil prezident.

„Také nemůže být ani řeči o nasazení ruských vojáků na Ukrajině,“ zdůraznil Putin. [/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru