Ve svém poselství Federálnímu shromáždění se prezident Vladimir Putin zmínil i o odzbrojujícím náhlém úderu. Podle jeho slov Moskva pozorně sleduje příslušné plány a nikdo si nesmí dělat iluze ohledně toho, že se mu podaří dosáhnout vojenské převahy nad Ruskem. Jedná se o americkou koncepci PGS (Promt Global Strike), což by se dalo přeložit jako „rychlý globální úder“. Hlavní myšlenka spočívá v tom, aby bylo možné zasadit v jakémkoli bodu zeměkoule nejaderný úder nejpozději 60 minut po přijetí rozhodnutí.


Koncepce PGS předpokládá všechny nejmodernější technologie. Z těch už známých sem patří mezikontinentální balistické rakety s vysocepřesnými nejadernými bojovými bloky. Ze soudobých pak hyperzvukové zbraně, jejichž síla je srovnatelná se 12 tunami trotylu. Nové typy amerických raket s plochou dráhou letu mají velice závažné možnosti, soudí šéfredaktor časopisu Národní obrana (Nacionalnaja oborona) Igor Korotčenko:

[quote align="center" color="#999999"]

Tak za prvé je to možnost znovu vše naprogramovat už za letu. Další důležitou zvláštností je, že je možné programování úderu takovým způsobem, aby bylo možné cíle zasáhnout současně. Při soustředěném náletu, kdy bude odpáleno 500-600 raket s plochou dráhou letu, je prostě technicky nemožné je všechny sestřelit. Kromě toho se budou používat bezpilotní přístroje k útokům na systémy protivzdušné obrany. Budou použity prostředky radioelektronického potlačování. Je to koncepce současného globálního oslepujícího úderu, po kterém nastává chaos.[/quote]

Jedna z hlavních tezí koncepce PGS spočívá v omezeném nebo úplném odmítnutí použití jaderných bojových hlavic. Američané mohou už dnes dosáhnout s pomocí konvenčních zbraní všeho, ovšem na mnohem vyšší technologické úrovni. I když analytici nevylučují, že hned po náhlém globálním úderu přejde konflikt do jaderné roviny.

V každém případě se už stala koncepce PGS vypracovávaná v Pentagonu dalším důvodem k podráždění ve vztazích mezi Ruskem a USA, je přesvědčen Igor Korotčenko:

[quote align="center" color="#999999"]

V předcházejícím období se vytvořila taková rovnováha sil, která v mnohém vycházela z toho, že šance Ruska a USA v možné válce byly vyrovnané díky tomu, že v arzenálech obou států jsou jaderné zbraně. Globální světová válka se stala prakticky málo pravděpodobnou. Riziko vzájemné likvidace podmínilo zdrženlivost v jednání.

Avšak realizace v USA programů spojených s vytvářením potenciálu pro bleskový globální úder konvenčními ozbrojenými silami podlamuje strategickou stabilitu a další vývoj situace se tak stává nepředvídatelným.[/quote]

A jestliže jsou plány USA schopny narušit regionální a globální stabilitu, jestliže přibližují „soudný den“, pak by bylo třeba se podobných plánů vzdát nezávisle na převaze a výhodách, které slibují. Ve skutečnosti se totiž nic nezměnilo: ve válce budoucnosti nebude, stejně jako v tradičním termojaderném konfliktu, vítězů.

Zdroj:  czech.ruvr.ru