Indie je na pokraji zavedení politiky vnitřních emailů pro oficiální komunikaci tak, aby se vyhnula použití v Americe sídlících webových služeb, kterých zneužívá Agentura národní bezpečnosti. V prosinci Indie odhalí novou vnitřní politiku upravenou tak, aby se vyhýbala hlavním poskytovatelům emailových služeb – jako jsou Gmail, Yahoo! nebo Outlook.com – které umisťují své servery do Spojených států. V úterý činitelé komunikací potvrdili, že tento plán je už blízko realizaci, píše Times of India.


„Emailová politika indické vlády, jak se tato politika bude jmenovat, je téměř hotova a provádíme její revize na dalších ministerstvech. Toto úsilí povede k jejímu zprovoznění do poloviny až konce prosince,“ řekl na summitu v Delhi J. Staryanarayana sekretář ministerstva elektroniky a informačních technologií.

Indické plány byly poprvé oznámeny v srpnu po odhaleních poskytnutých bývalým kontraktorem NSA Edwardem Snowdenem, který ukázal, že NSA sebrala za jediný měsíc z počítačových a telefonních sítí v Indii šest miliard informačních zpráv.

Podle Snowdenových dokumentů se navíc NSA, jak poprvé ohlásil Hindu, napíchla do počítačů a telefonů indické kanceláře ve Spojených národech a do ambasády ve Washingtonu DC, čímž se jí nejspíš odhalil ohromný objem počítačových záznamů, internetového provozu, emailů, telefonů a konverzací v kancelářích.

„Je to ve světle bezpečnostních obav, které existují i v jiných zemích, už imperativem,“ řekl v srpnu indický ministr komunikací a IT Kapil Sibal. Dodal, že všechny oficiální emaily budou zašifrované.

 

Roztrpčený svět

Indie údajně NSA pátá nejšpehovanější země není jediná, která hledá internetové trasy obcházející NSA propojky spolu s tím, jak unikají další podrobnosti týkající se NSA špehování cizích vůdců.

Největší německý poskytovatel telekomunikací Deutshe Telekom se snaží o zavedení služby „národních tras“, které by udržely německý internetový provoz mimo dosah rukou cizích špehů. Tento bývalý státem vlastněný komunikační gigant tyto plány nastínil na tajné schůzce na ministerstvu hospodářství, napsal před pár týdny obchodní týdeník Wirtschaftswoche.

Emailová data si v současnosti uživatelé celosvětově vyměňují přes mezinárodní internetové výměnné body – fyzické struktury, přes něž si poskytovatelé internetových služeb (ISP) vyměňují internetový provoz mezi svými sítěmi.

Indie se rovněž sdružuje s dalšími národy BRICS a se společnostmi uvnitř těchto zemí, aby vytvořily k NSA-odolnou telekomunikační architekturu.

Zvláště o Brazílii přichází zprávy, že buduje „BRICS kabel“, který vytvoří nezávislou trasu mezi Brazílií, Jižní Afrikou, Indií, Čínou a Ruskem, aby obešly NSA kabely a vyhnuly se špehování.

Tento kabel má jít z brazilského města Fortaleza do ruského města Vladivostok přes Kapské Město, Chennai a Shantou. Délka tohoto světlovodného kabelu bude téměř 35 000 kilometrů, čímž se stane jedním z nejambicióznějších podmořských telekomunikačních projektů, o které se kdy kdo pokusil.

Mezi tím se teď 21 zemí – včetně US spojenců Francie a Mexika – spojilo k rozhovorům o vypracování rezoluce OSN, která odsoudí „plošné“ a „mimo vlastní území“ prováděné dohledy a zajistí „nezávislý dohled“ nad elektronickým monitorováním.

Tato rezoluce byla navržena počátkem tohoto týdne Německem a Brazílií, jejichž vůdci patřili mezi nejhlasitější kritiky rozsáhlých špehovacích metod NSA.

Vypadá to, že poté, co noviny Guardian v pátek vydaly od Snowdena získané vnitřní memorandum NSA, které odhaluje, že nejméně 35 hlavy států mělo napíchlé telefony od amerických zpravodajských činitelů, tak jsme získali nový tah.

Mezi ně nejspíš patří německá kancléřka Angela Merkel. Počátkem tohoto týdne se Bílému domu nepovedlo dementovat, že měli v minulosti napíchlý její osobní mobil, avšak tvrdí, že už osobní konverzaci Merkelové neposlouchají.

I další země jsou už zapojené do rozhovorů údajně včetně Argentiny, Rakouska, Bolívie, Kuby, Ekvádoru, Guyany, Maďarska, Indie, Indonésie, Lichensteinska, Norska, Praguaye, Jižní Afriky, Švédska, Švýcarska, Uruguaye a Venezuely.

To kromě různých jiných vlád, soukromých telekomunikačních poskytovatelů a podniků odhodlaných, že po odhaleních NSA přikročí k posílení svých webových operací.

Někteří se zajímají o Rusko, jako v Malajsii sídlící finanční poradenská firma Najadi & Partners, která nedávno zaregistrovala své servery pomocí domény .ru.

Snowdenovy úniky ukázaly, že ani .com ani evropským internetovým doménám nelze důvěřovat, pokud chcete, aby vaše data zůstala soukromá a v bezpečí, řekl RT president Najadi & Partners Pascal Najadi.

Najadi řekl, že rozhodnutí přesunout servery své společnosti do Moskvy bylo vedeno „logikou“ a „zdravým rozumem“, aniž by v tom nějaký přímý obchodní záměr. Jakmile Snowdenovy svazky odhalily rozsah šmírování Američanů a spojeneckých agentur, tak se společnost „rozhodla podle toho jednat.“

Další společnosti uvažují jako o bezpečném místě o Islandu. Např. poskytovatel šifrované komunikace Unseen, který už tam svůj provoz přemístil.

Unseen přemístil své servery a bankovní konta z US na Island na základě ohromného dosahu NSA a oddanosti této severské země právu na soukromí.

„Vyžadovali to naši zákazníci. To oni od nás chtěli, abychom přešli na místo, kde cítí, že jejich data budou v bezpečí,“ řekl RT zakladatel Unseen Chris Kitze.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com