USA dosud nemají jasno, co s rozpočtem. A to protahuje jednání v jiné důležité otázce – zvýšení horní meze státního dluhu země. Dobré zprávy z USA nejsou, a tato skutečnost už začíná otřásat světovými trhy. Agentura Bloomberg prognózuje globální apokalypsu v případě, když v americkém Kongresu nedosáhnou kompromisu do 17. října. K tomuto datu zůstane v rozpočtu USA pouhých 30 miliard dolarů, což je rovnocenné technickému defaultu největší světové ekonomiky.


Jedna z nejautoritativnějších agentur obchodní informace Bloomberg předpovídá krach světové ekonomiky v případě, když vyhlásí USA default a nebudou moci platit vnější dluhy. Analytici porovnávají default s bankrotem investiční banky Lehman Brothers před krizí z r. 2008 a říkají, že teď to bude mnohem horší. Krach Lehman Brothers způsobil nejhorší recesi od dob Velké deprese v USA a stal se výchozím bodem globální finanční krize, z níž se svět dosud nevzpamatoval.

Přestanou-li USA platit účty, bude to mít za následek destabilizaci trhů cenných papírů od Brazílie až do Curychu a zastaví úvěrový mechanismus v hodnotě 5 trilionů dolarů, který závisí od státního dluhu. To zase zboří americkou měnu a přivede světovou ekonomiku ke „konci světa“, soudí v Bloombergu.

Na záchranu má Kongres USA 9 dní. Konfrontace demokratů a republikánů však pokračuje i nadále. Mnozí analytici nesdílejí pesimismus Bloombergu a pokládají ho za předčasný. Myslí si, že k defaultu nedojde. Republikáni a demokraté v Kongresu se dříve či později domluví jak o možném snížení výdajů, tak i o zvýšení horní hranice státního dluhu, říká šéf společnosti Arbat Kapital Alexej Golubovič:

[quote align="center" color="#999999"]

To, že limit státního dluhu nemohou než zvýšit, je pro vážné ekonomy a odborníky pro finanční trhy zcela zřejmé, a proto o žádném defaultu USA nemůže být ani řeč. V USA si najdou způsob, jak se domluvit, budou i nadále financovat rozpočtové výdaje. V nejlepším případě bude rozpočet trochu omezen na nátlak republikánů, v nejhorším se republikáni vzdají.

[/quote]

O tom, že default USA je málo pravděpodobný, nepochybuje ani generální ředitel jiné vlivné ratingové agentury Moody’s Raymond McDaniel. Variantu zastavení plateb podle cenných papírů ze státní pokladny označuje za „fantastiku“. A odvolává se na události dva roky staré. Tehdy se také dlouho neřešila v Kongresu otázka zvýšení hranice státního dluhu, konec konců se však republikáni a demokraté domluvili.

Zdroj:  czech.ruvr.ru