Řecko během toho, co by mohlo být nesmírně destabilizujícím krokem, jak politicky, tak sociálně, dnes ráno oznámilo šokující politickou razii, největší od pádu junty v roce 1974, kdy policie po vraždě protifašistického rappera příznivcem Zlatého úsvitu, což vyvolalo po celé zemi protesty, zatkla vůdce a více než tucet hlavních členů této krajně pravicové strany. Reuters hlásí, že vůdce strany Nikolas Miholaliakos, mluvčí Ilias Kassidiaris, dva další zákonodárci a 10 členů byli zatčeni kvůli obviněním z financování zločinné organizace. Tento týden by se měli objevit u soudu, aby byli formálně obviněni. Policie z domu Mihaloliakose zkonfiskovala dvě zbraně a loveckou pušku s tvrzením, že na ně neměl zbrojní pas. Jak už bylo dříve ohlášeno, Golden Dawn (Zlatý úsvit) je vyšetřován za vraždu Pavlose Fissase, který vykrvácel po dvou bodných ranách od sympatizanta této strany.


Avšak tahle razie je v zemi, kde se na neonacistickou stranu Zlatý úsvit široce nahlíží jako na třetí nejpopulárnější stranu, velký problém, a tento krok, na který budou přívrženci strany obecně nahlížet jako na politicky motivovanou ideologickou odvetu, téměř určitě rozpoutá ještě větší sociální nepokoje a nestabilitu.

Reuters hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

„Hanba jim, lid pozdvihne Zlatý úsvit ještě výše,“ řekl reportérům před svým zatčením Ilias Pnagiataros, zákonodárce Zlatého úsvitu.

Několik stovek přívrženců strany se shromáždilo před policejním ústředím, provolávali slogany a mávali řeckými vlajkami. Tato strana na svém webu volala po protestech solidarity se svým vůdcem.

Vláda ministerského předsedy Antonis Samarase prozatím vzdorovala apelům na zákaz této strany ze strachu, že by ji to naopak učinilo ještě populárnější v době rostoucího hněvu a opakovaných kol zbídačujících opatření, a tak zkoušel tuto stranu podvracet nařízením šetření, která by ji mohla zbavit státního financování. [/quote]

Ač premiér Samaras vyloučil po zatýkání dřívější volby, je těžké si představit, jak by takovou celkovou razii na Zlatý úsvit mohla vláda ustát bez výrazných následných škod.

Řecký ministerský předseda Antonis Samaras v sobotu po tomto zatčení hlavních členů a zákonodárců Zlatého úsvitu vyloučil předčasné volby a řekl, že jeho vláda se zaměří na zajištění stability v zemi. „Tento případ je teď v rukou justičního systému,“ řekl Samaras reportérům po schůzce k diskusi nad vývojem po tomto zatýkání v největší razii na politickou stranu od vojenské junty v roce 1974.

„Spravedlnost a stabilitu bez voleb,“ řekl.

Samarasův pomocník rovněž potvrdil, že vláda nemá vůbec v úmyslu přikročit k předčasným volbám. Zlatý úsvit kontroluje v parlamentu této země 18 křesel. Ministr financí Yannis Stournaras řekl, že Řecko se nepotýká s rizikem politické nestability a ministr spravedlnosti Haralambos Athanassiou řekl, že všem členům Zlatého úsvitu, kteří byli zatčeni, se dostane spravedlivého procesu.

Uvažme, že tohle je Řecko, kde jakékoliv téma, které se opakovaně popírá, se téměř jistě stane. A důvodem, proč je současný premiér natvrdo rozhodnut proti předčasným volbám, je také ten, že podle nedávného průzkumu opoziční proti-evropská strana Syriza se nadále dostává do vedení a má větší podporu než současná vládnoucí strana, což by mohlo vyústit k návratu k řeckým volbám z léta 2012, které jim téměř vynesly jako největšímu mrzákovi Eurozóny vyloučení.

Reakce veřejnosti byla rychlá a hlasitá:

[quote align="center" color="#999999"]

Zatčení členů této strany překvapilo některé Řeky plné obav z politického jeviště v zemi, kde se dosud dělalo málo, aby se zvládla tato strana, na níž se široce nahlíží jako na neonacistickou. „Je dobře, že je zavřeli, mám ale obavy, že teď začneme zabíjet jeden druhého,“ řekla Dimitra Vassilopoulou, 58-letá žena v domácnosti.

„Myslí to vláda opravdu vážně, nebo je to jen taktika, aby na nás udělali dojem? Proč nedělali nic, když se zabíjeli imigranti? Jak to, že až teď najednou objevili, že Zlatý úsvit je zločinecká organizace?“[/quote]

A ještě něco více o politických důsledcích.

Tato strana popřela jakékoliv vazby s vraždou a Mihaloliakos varovala, že nezastaví-li se razie, tak by mohla své zákonodárce stáhnout z parlamentu. Pokud by potenciální doplňkové volby vyhrála opozice, jak naznačují některé průzkumy, tak by se ta křehká řecká koalice dvou stran stala ještě neudržitelnější, argumentoval Mihaloliakos.

Tato strana má 18 křesel v parlamentu s 300 zákonodárci a v průzkumech před vraždou skórovala 14 procentní podporou voličů. Průzkumy z tohoto týdne však ukázaly propad až na 6,7 procenta.

Řečtí zákonodárci neztrácí svá politická práva či křesla, dokud nedojde ke konečnému soudnímu rozsudku proti nim, avšak vláda navrhla zákon, který by mohl pro Zlatý úsvit zablokovat státní financování, pokud policie najde vazby s vraždou Fissase.

Zlatý úsvit, jehož emblém připomíná svastiku, se loni vynořil z temnoty, aby vstoupil do parlamentu, když slíbil, že zaminuje řecké hranice, aby zabránil ilegálním imigrantům ve vstupu. Jejich členy viděli, jak se zdraví pozdravem v nacistickém stylu, tato strana ale odmítá nálepku, že je neonacistická.

Jedna věc je jistá: v Řecku, kde rozsáhlá nezaměstnanost (ani nemluvě o té u mládeže) každý měsíc proráží nový rekord, má obyvatelstvo určitě spoustu volného času. Vše, co může využít této zahálky, lze využít a katalyzovat s tím nějakou větší ideologicky nabitou sociální událost, která místo aby neonacisty rozbila, může dále strhnout podporu veřejnosti k nim jako důsledek sociálního hněvu z probíhajícího ekonomického kolapsu: což je scénář dobře známý už od jistých schůzí v pivnicích.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com