Rada bezpečnosti OSN schválila jednohlasně návrh rezoluce o chemických zbraních v Sýrii. Je to první právně závazná rezoluce o Sýrii od roku 2011, kdy v zemi vypukla občanská válka. Text dokumentu projednávali členové RB OSN během dvou týdnů. Rezoluce zavazuje Sýrii, aby zničila všechny zásoby chemických zbraní a rovněž zajistila zbrojním inspektorům volný vstup na své území. Rezoluce odsuzuje nasazení chemických zbraní v Sýrii, ale neuvaluje vinu na žádnou z válčících stran.


Generální tajemník OSN Ki-mun označil za historický krok schválení v Radě bezpečnosti rezoluce o syrských chemických zbraních.

„Schválení historické rezoluce o Sýrii je první zprávou za dlouhou dobu, která vzbuzuje naději na překonání krize,“ řekl generální tajemník OSN v projevu po hlasování o rezoluci.

Ki-mun vyzval k naléhavému a svědomitému splnění přijaté rezoluce.

Generální tajemník poznamenal, že se svolání mezinárodní konference o Sýrii Ženeva-2 plánuje v polovině listopadu.

Rezoluce RB OSN o likvidaci chemických zbraní v Sýrii naprosto vylučuje použití síly a vůbec jakékoli uplatnění 7. kapitoly Charty OSN, která povoluje silový nátlak, prohlásil v interview pro ruské novináře ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Moskva věří, že rezoluce RB OSN pro Sýrii umožní značně pokročit v politicko-diplomatickém urovnání v této zemi, prohlásilo MZV RF v komentáři k jejímu schválení.

Text rezoluce se zakládá na rusko-amerických dohodách dosažených v Ženevě 14. září a zohledňuje rozhodnutí syrské vlády o podepsání Konvence o zákazu chemických zbraní, praví se v komentáři MZV.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  czech.ruvr.ru