Dnes přišly pro Angelu Merkel dobré i špatné zprávy ze zveřejněných výsledků průzkumu při probíhajících státních volbách z Bavorska (s HDP 619 miliard dolarů, tj. větší než je produkt Polska či Rakouska) – což je předzvěst toho, jak se bude volit příští víkend ve federálních volbách (přehled ZDE). Na jednu stranu je CDU sesterskou stranou Křesťansko-sociální unie čili CSU, která měla v bavorských státních volbách získat většinu (tam s ní CDU nemůže soupeřit), což by mělo být pro držitelku úřadu povzbuzením, jelikož směřuje ke konečnému týdnu své kampaně před národními volbami, hlásí Bloomberg.


„CSU s 49% hlasy opětovně získala výhradní kontrolu nad druhým nejlidnatějším státem této země, tvrdí projekce televize ZDF založená na částečně spočítaných hlasech. CSU vedená ministerských předsedou Horstem Seehoferem se vzpamatovala z roku 2008, kdy to pro ni byl nejhorší výsledek za více než 50 let, takže byla nucena jít do koalice se Svobodnými demokraty… Opoziční Sociální demokraté získali 20,7 procenta, přičemž jejich spojenci ze strany Zelených mají 8,5 procenta.

To jsou ty dobré zprávy: špatnou zprávou je, že FDP, národní koaliční partner Merkelové, získala jen 3 procenta, tedy pod 5 procentní hranicí potřebnou k získání křesel v parlamentu. „To byla v Bavorsku bolestivá porážka, řekl předseda FDP, vicekancléř a ministr ekonomiky Philipp Roesler na tiskové konferenci na N-TV.“ A tak zatímco blok Merkelové před volbami akceleruje, není jasné, jestli bude moci kompenzovat ztrátu popularity v celé kombinaci jejich koalice.

Ovšem překvapením dne bylo silné předvedení Svobodných voličů, kteří chtějí, aby Řecko odešlo z eura, jsou proti výkupům z dluhu v euro-oblasti a chtějí osekat pravomoci Evropské unie, ti získali 8,5 procenta, ukázaly projekce ZDF. To je přesně ten vzestup proti-Euro sil, které by mohly hrozivě rozhodit „aritmetiku“ konečných voleb.

Jak hlásí Reuters, tak by „nová proti-euro strana mohla po volbách příští týden vstoupit do německého národního parlamentu, říkají průzkumy z neděle, čímž by potenciálně mohly rozhodit naděje kancléřky Angely Merkel na návrat k moci s jejím současným koaličním partnerem.“ Alternative für Deutschland (AfD), která volá po „řízeném rozpuštění“ euro-zóny, se dostala o jeden bod k hranici, říká průzkum Emnid z neděle, čímž je blízko 5 procentnímu prahu potřebnému ke vstupu do parlamentu. Pokud se AfD, která po únoru rychle nabývá na hybnosti, povede získat parlamentní křesla, tak by mohla Merkelová mít těžkosti dát dohromady centro-pravicovou většinu s liberálními FDP, čímž by se stal pravděpodobnějším scénář ‚velké koalice‘ se Sociálními demokraty (SPD).

[quote align="center" color="#999999"]

Ačkoliv Merkelová zůstává v Německu populární a nedávné průzkumy ukázaly, že její koalice vede před hlavní opoziční SPD a Zelenými, tak AfD by mohla rozhodit koaliční aritmetiku, pokud se tam dostane.

Merkelová o víkend zopakovala, že s AfD do koalice po volbách nevstoupí, když řekla regionálním novinám: „Tato otázka nevyvstává.“

Hlavní průzkumy říkají, že AfD by mohla nahromadit dost podpory, aby se dostala do sněmovny díky tomu, že ji vnímají, že má vazby na krajní pravici a protestní hnutí, a to spíše než kvůli podpoře jejích euroskeptických názorů, které se nesetkaly v této zemi s pro-evropským politickým konsensem s moc velkou odezvou.

„AfD by neměla prostě jen jako anti-euro strana šanci,“ řekl Manfred Guellner, šéf institutu průzkumů veřejného mínění Forsa nejvíce prodávaným novinám Bild.

„Teď ale hraje na strunu potenciálu pravicových populistů, kteří v Německy latentně vždy byli, a to by jim mohlo pomoci dostat se přes hranici 5 procent,“ dodal.

A to všechno by přineslo ještě více potíží, pokud by FDP dále ztrácela popularitu, jak to ukázaly dnešní bavorské volby.[/quote]

Kromě Bavorska širší průzkum ukázal, že podpora pro Merkelovou na národní úrovni stagnuje, pokud neklesá:

[quote align="center" color="#999999"]

Merkelové blok Křesťanských demokratů se v dnes vydaných národních průzkumech Emnid a v INSA propadl o procento na 39 procent respektive 38 procent. SPD podle Steinbrueckera nabrala bod na 26 procent v průzkumu Emnid a ztratila bod na 27 procent v průzkumu INSA. Zelení přišli o bod, čímž v průzkumu Emnid spadli na 10 procent a podle INSA jim zůstalo nezměněných 11 procent. Svobodní demokraté, s nimiž se chce Merkelová opět po 22. září spojit, zůstali v obou průzkumech beze změny, když jim Emnid dává 5 procent a INSA 4 procenta.[/quote]

Nakonec stojí za to poznamenat, že v evropské ekonomické pustině, kde došlo ke dvojímu ponoru do recese a možná brzy přijde sešup do třetí ponoru do reces, je „Svobodný bavorský stát“ největší úchylkou s nepatrnou mírou nezaměstnanosti 3,8% v porovnání s 6,8% v celé zemi, a to ani nemluvě o dvojciferných hororových příbězích z míst jako Španělsko či Řecko. „Co mě opravdu naplňuje radostí, je to, že jsme odstranili nezaměstnanost mládeže,“ řekl Seehofer před volbami. Snad bude Bavorsko ochotno pobrat trochu nezaměstnanosti mládeže z míst jako Řecko a Španělsko, kde to nedávno obrátili zhruba k 60%.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com