I přes tlak na Obamu, aby po rozsáhlém chemickém útoku intervenoval, zůstává americká vojenská reakce nepravděpodobná. I přes tlak na amerického prezidenta Baracka Obamu, aby po ohlášeném rozsáhlém chemickém útoku v Sýrii intervenoval, zůstává americká vojenská reakce nepravděpodobná, řekli ve čtvrtek The Jerusalem Post izraelští obranní experti. „Tohle není první použití chemických zbraní Assadovým režimem a hodně pochybuji, že by USA a OSN v podstatě vůbec něco tentokrát udělali,“ řekl profesor Efraim Inbar, ředitel Begin-Sadatova centra pro strategické studie na Bar-Ilan Univesity.


„Nakonec bude poražený v občanské válce tou stranou, která bude k těmto nákladům citlivější,“ dodal.

Činitelé syrské vlády a vojenský personál na návštěvě obětí chemických zbraní. Foto: REUTERS

„Chemický útok na Izrael, to už by byl jiný případ, jelikož se očekává, že Izraelská odveta by byla těžká, aby obnovila zastrašení,“ dodal Inbar, když vysvětloval, že ohrožení Izraele je jen omezené.

Dr. Dan Schueftan, ředitel Centra národně bezpečnostních studií na Haifské universitě, řekl: „Určitě tu nemáme žádné odpočívávání do americké intervence, to jistě ne.“

Schueftan, který je zároveň hostujícím profesorem na Georgetown University, řekl, že ač je oponentem mnohých amerických politik na Středním východě, tak podporuje rozhodnutí Bílého domu v Sýrii neintervenovat.

„Není tam nikdo, koho podporovat,“ argumentoval. „Alternativou k Assadovi není žádný liberální režim.“

Schueftan řekl, že dostupná videa a fotografie přicházející ze Sýrie na něj působí dojmem, že zprávy o chemickém útoku byly autentické, dodal ale, že úplně nevylučuje možnost masové manipulace.

„Pokud k tomu došlo, tak to značí připravenost syrského režimu těchto chemických zbraní použít,“ dodal, když tento vývoj popisoval jako „chmurný.“

Z izraelského hlediska je hrozba chemického útoku nízká, protože tento režim by byl ochoten pálit chemickými zbraněmi na svého jižního souseda jedině, kdyby byla ohrožena jeho existence, řekl Schueftan.

„Tak tomu dnes není. Jejich válka je proti rebelům, nikoliv proti Izraeli,“ řekl.

Vzpomínal, jak v 60. letech použil Egypt jedovatý plyn v Jemenu, což tehdy vedlo k obavám, že chemické zbraně by se mohly obrátit proti Izraeli.

„Pro Izrael spočívá hlavní závažnost v možnosti zahraniční intervence do Sýrie.“

V tomto okamžiku si myslím, je nebezpečná odezve pro Izrael jen omezená.

Musíme ale pamatovat na to, že arabské režimy mohou být barbarské, a změny v Arabském světě barbarství nijak nesnižují, nýbrž jej spíše zvyšují,“ řekl Schueftan.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  jpost.com