Muž, kterého s asistencí CIA po prvním Egyptském puči v roce 2011 svrhlo Muslimské bratrstvo – bývalý egyptský prezident Hosni Mubarak – je před návratem na veřejnou scénu, a možná i k moci (jak už jsme v březnu 2011 předpovídali ověřeným a realistickým způsobem ve stylu Thermidorské reakce), teď už totiž samotné Muslimské bratrstvo bylo svrženo při nedávném kontra-puči. A s jeho návratem se americká zahraniční politika potopí ještě hlouběji, než bývalo před tím považováno za možné. Reuters hlásí: „Po více než roce zůstává jediným zákonným základem pro pokračující vazbu Mubaraka další korupční případ, o němž jeho právník Fareed el-Deeb řekl, že tohle bude promptně vyřízeno.


„Všechno, co nám zbývá, je jednoduchá administrativní procedura, která by neměla zabrat více než 48 hodin. Do konce týdne by měl být volný,“ řekl Deeb Reuters.“ Podle jiných zpráv se John Kerry chystá každou minutu se ještě více zakousnout do zadku.

Více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Bývalý egyptský prezident svržený při povstání v roce 2011 Hosni Mubarak bude brzy propuštěn z vězení poté, co jej prokurátor zprostil obvinění z korupce, řekl v pondělí jeho právník a zdroj z justice. Mubarak, 85, byl uvězněn poté, co byl svržen. Během scény, která Araby uhranula, se bývalý vůdce objevil v soudní síni v kleci, když probíhal jeho proces o obviněních v rozsahu počínaje korupcí a konče spolupachatelstvím při vraždách protestujících.

Zdroj z justice, aniž by potvrdil, že bude propuštěn, řekl, že bývalý vůdce stráví za mřížemi další dva týdny, než justiční úřady učiní konečné rozhodnutí o probíhajícím případu proti němu.

Mubarak byl loni spolu se svým ministrem vnitra usvědčen a odsouzen k doživotnímu vězení za to, že nezastavil zabíjení protestujících při revoltě, která jej vymetla od moci.

Pořád v tomto případě čeká na nové projednání poté, kdy došlo k odvolání jak obžaloby, tak obhajoby, to ale nezbytně nevyžaduje, aby zůstal ve vězení. Mubarak se na slyšení k tomuto případu v sobotu neobjevil. Chyběl rovněž i při pondělním projednávání.

Mubarak, který po 30 let vládl Egyptu, je zadržován ve vězení Tora na jižním okraji Káhiry, což je zařízení, kde jsou zadržováni i vedoucí členové Muslimského bratrstva od té doby, kdy byli uvězněni při raziích na tuto organizaci, které začaly v červenci.[/quote]

Samozřejmě, že až ten nedávný proti-puč splní svůj účel, a když dojde k proti-proti-puči, tak se podívají po starém Hosnim, co si užil několika měsíců svobody, aby se opět setkal v řádném procesu se svou starou vězeňskou celou.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com