Mezinárodní teroristická síť Al-Káida plánuje vytlačit opoziční Svobodnou syrskou armádu ze severních oblastí Sýrie a vyhlásit tam islámský stát. Oznámil o tom mluvčí syrských povstalců v interview pro arabský list As-Šark al-Ausat. Svobodná syrská armáda nehodlá ustoupit své pozice islamistům. Boj na dvě fronty však svádět nemůže. Bojovníci Syrské svobodné armády mají obavy ohledně svého postavení. Na pohraniční s Tureckem území Sýrie namířila Al-Káida.


Takže pod kontrolu islamistů se může dostat proud zbraní a munice z Turecka, a také zisky z kontrabandu syrské ropy a z pašování různého zboží, podotýká orientalista Sergej Seregičev:

[quote align="center" color="#999999"]

Turecké úřady nijak zvláště nezastíraly skutečnost, že dodávají zbraně. Jenomže říkají tomu „pomoc svobodnému syrskému lidu v boji s krvavým Asadovým režimem“, a v civilizovaném světě se tomu říká pašeráctví. Kromě zbraní, je tam obyčejné pašování všeho, po čem je ve válkou zpustošených oblastech velká poptávka: léků a potravin. To všechno se přepravuje přes určité body na hranici. Ty právě chtějí islamisté kontrolovat.[/quote]

Představitelům Svobodné syrské armády tato perspektiva nevyhovuje. Když přijdou o proudy zbraní a financí, ztratí také schopnost čelit silám Bašára Asada. A také samotná jejich existence bude ohrožena. V Sýrii bojují nyní četná ozbrojená seskupení, která mají vlastní představy o budoucnosti země, zdůraznil expert Centra arabských výzkumů Ústavu orientalistiky RAV Boris Dolgov:

[quote align="center" color="#999999"]

Mezi protivládními bojovníky jsou různá seskupení. Je tzv. Svobodná syrská armáda, kterou podporuje Západ a Turecko, a která si klade za cíl svržení Bašára Asada, nikoli však vytvoření islámského státu. Jsou seskupení spojená s Al-Káidou – například Džebhat an-Nusra. Jsou seskupení zastupující radikální křídlo Muslimských bratrů. Jsou jiná, spojená s libanonskými islámskými silami. Cílem seskupení islamistů je založení v Sýrii islámského státu. Proto uvnitř syrské opozice probíhá rvačka.[/quote]

Nedávno se tyto rozpory projevily zcela jasně. Vysoce postavený zástupce Svobodné syrské armády Kamal Hamamí, který přijel do štábu islámských radikálů, aby s nimi projednal společné akce, byl kvůli rozporům zavražděn.

Představitelé Svobodné syrské armády nyní prohlašují, že nepřipustí upevnění islamistů v zemi. Je ale jasné, že k boji na dvě fronty jim nestačí síly.

Zdroj:  czech.ruvr.ru