V různých článcích a ve své poslední knize Selhání kapitalismus Laissez Faire a ekonomický rozklad Západu jsem poukazoval, že krize evropských vládních dluhů se zneužívá k ukončení suverenity zemí, které jsou členy EU. Není žádných pochyb, že je to pravda, ale suverenita zemí, které jsou členy EU, je stejně už jen nominální. Ač si jednotlivé země pořád ještě uchovávají určitou suverenitu na vládě EU, má je i tak pod palcem Washington, což bylo předvedeno při nedávné ilegální a nepřátelské akci provedené podle příkazů Washingtonu Francií, Itálií, Španělskem, Portugalskem a Rakouskem proti letounu vezoucímu bolivijského prezidenta Evo Moralese.


Když se vracel z Moskvy do Bolivie, tak Moralesovou letounu odmítli povolit přelet a doplnění paliva francouzské, italské, španělské a portugalské loutky Washingtonu, a ten musel přistát v Rakousku, kde prezidentovo letadlo prohledali, není-li tam Edward Snowden. Tohle byla mocenská hra Washingtonu, aby Snowdena unesli z bolivijského prezidentského letounu v rozporu s mezinárodním právem, a aby poučili začínajícího reformátora Moralese, že nezávislost na Washingtonských příkazech není dovolena.

Evropské loutkové státy se k tomuto mimořádnému pošlapání diplomacie a mezinárodního práva přidaly i přes fakt, že každá z těchto zemí je rozzuřená, že Washington špehuje jejich vlády, diplomaty a občany. Jejich poděkováním Snowdenovi, jehož odhalení je obeznámilo s tím, že Washington zaznamenává veškerou jejich komunikaci, byla pomoc Washingtonu s chycením Snowdena.

To nám říká, kolik morálnosti, cti a integrity ještě Západní civilizaci zůstalo. Nula.

Snowden tyto země světa informoval, že jejich komunikace už postrádá jakoukoliv nezávislost či soukromí mimo Washingtonský dohled a náslech. Bohorovnost a arogance Washingtonu jsou šokující. Ovšem žádná země nebyla ještě ochotna se Washingtonu postavit a dát Snowdenovi azyl. Coreu z Ekvádoru už Washington zastrašil a zpráskal a ten svou nabídku Snowdenvi stáhl. Pro Čínu a Rusko, oblíbené cíle Washingtonu při démonizaci lidskými právy, by bylo udělení azylu Snowdenovi propagandistickým triumfem, ale žádná z těchto zemí nechtěla konfrontaci s Washingtonem, která by způsobila odvetu.

Krátce, vlády těchto zemí světa chtějí washingtonské peníze a dobré vztahy více než chtějí pravdu a integritu nebo i svou nezávislost.

Washingtonská nechutná intervence proti Snowdenovi a Moralesovi dává světu další šanci dohnat Washington k odpovědnosti, než washingtonská bohorovnost a arogance svět donutí k volbě mezi přijetím hegemonie Washingtonu a III. světovou válkou. Země rozdělené mezi sebou a ucházející se o peníze a přízeň, místo toho Washingtonu dovolují, ať je to cokoliv, tohle legitimizovat. Nezákonnost Washingtonu se ustanovila jako nový standard.

Je nepravděpodobné, že jihoamerické vlády se společně Washingtonu postaví. Jen pár těchto zemí je vedeno reformátory, kteří reprezentují lid místo bohatých elit spojených s Washingtonem, ale většina z nich dává přednost klidným vztahům s Washingtonem a s domácími elitami. Jihoameričané předpokládají, že Washington stejně uspěje při svržení těchto reformátorů, jako to udělal už v minulosti.

Poznámka: Mezi tím Snowdenovi nabídly azyl Nicaragua a po ní Venezuela.

Novinové titulky v Evropě jsou o tom, že „dohled NSA ohrožuje dohodu o svobodném obchodu s EU“ a že „Merkelová vyžaduje vysvětlení.“ Tyto protesty jsou nezbytnou veřejnou pózou těchto loutek, a Washington na to bude takto pohlížet. Francouzská vláda říká, že by se ty obchodní rozhovory měly dočasně suspendovat „na několik týdnů, aby se zamezilo nějakým kontroverzím.“ Avšak německá vláda říká: „My chceme tuto dohodu o volném obchodu a chceme s těmi rozhovory začít hned.“ Jinými slovy to, co Merkelová popsala jako „nepřijatelné chování ve stylu Studené války“, je pro Německo přijatelné, pokud Německo dostane svou dohodu o volném obchodu.

Žízeň po washingtonských penězích Evropu zaslepuje ke skutečným důsledkům dohody o volném obchodu. To, co tahle dohoda udělá, bude začlenění evropských ekonomik do washingtonské ekonomické hegemonie. Tahle dohoda je konstruována tak, aby Evropu odtáhla od obchodů s Ruskem, zrovna tak jako je trans-pacifické partnerství konstruováno, aby odtáhlo asijské země od Číny a začlenilo je do amerických-strukturovaných vztahů. Tyhle dohody mají jen máloco dělat s volným obchodem a všechno je to o americké hegemonii.

Tyhle dohody o „volném obchodu“ zaváží evropské a asijské „partnery“ k podpoře dolaru. Opravdu je možné, že dolar nahradí euro a asijské měny a stane se monetární jednotkou těchto „partnerství“. Tímto způsobem Washington může dolar institucionalizovat a chránit před důsledky tiskařských strojů, kterých se používá k nafouknutí solventnosti bank příliš velkých, aby padly, a k financování nikdy nekončícího deficitu federálního rozpočtu.

Dr. Paul Craig Roberts