Edward Snowden vyhotovil digitální kopie ukradených tajných dokumentů a předal je do úschovy několika osobám v různých zemích, sdělil novinář The Guardian Glenn Greenwald. Stane-li se mu něco, mají být zveřejněny. V současné chvíli nachází se bývalý příslušník CIA údajně v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetjevo, kam přiletěl z Hongkongu. Snowden nemá doklady a nemůže ani vstoupit do Ruska, ani si koupit letenku.


[quote align="center" color="#999999"]

Edward Snowden odhalil systém špehování v internetu, který byl zřízen v USA. 29letý pracovník společnosti Booz Allen, která fungovala pod záštitou Národní bezpečnostní agentury (NSA), zveřejnil informaci o tom, že jednání uživatelů v sociálních sítích, mj. ve Facebooku, Google a Skype, se zaznamenávají a odposlouchávají. Stejnou možnost laskavě poskytují americkým zvláštním službám také některé telefonické společnosti, mj. Verizon. Jak vyšlo najevo, NSA se neostýchá ani před odposloucháváním rozhovorů nejvyšších představitelů jiných států v průběhu všelijakých fór a summitů.

Přední americká a evropská masmédia rádi uveřejnila dokumenty, které jim poskytl Snowden, a nenechala ujít příležitost ke zvýšení nákladů. A pak začala sestavovat jeho „psychologický portrét“. Podle verze The New York Times, prokázal Snowden ještě za mládí psychologickou nevyrovnanost. Vyháněli ho ze škol, jeho kontakty s vlastní matkou byly nepravidelné, a někdy dokonce neodpovídal na pozdravy sousedů. Závěr: Snowden je zrádce, který nechápe význam vzájemné důvěry ve společnosti. Podle názoru autora článku, psychologa Davida Brookse, je Snowden typický blázen: samotář, který má sice morálku a rozum, ale přitom slabé sociální styky. Jiná vydání šla ještě dál a uveřejnila historky o jeho psychické chorobě.

Podobné závěry sotva mají něco společné s realitou. To, co nyní snáší Snowden, nesnese zdaleka každý psychicky zdravý a připravený člověk, zdůraznil veterán ruské vnější rozvědky Lev Korolkov:

– Ta zátěž je obrovská, a zdaleka ne každý to vydrží. Snowden už tento krok udělal, a to znamená, že byl na to připraven. Někdo ho ale musel krýt. Myslím si, že v Hongkongu ho kryly zvláštní služby ČLR.

Na tom, jak se měnil vztah amerických masmédií vůči Snowdenovi, není nic divného – je to přesné opakování příběhu WikiLeaks. Se stejným nadšením uveřejňovala masmédia Assangeova odhalení, a pak se stejným nadšením kydala na něho špínu.

Pokud jde o obvinění Snowdena ze „zrady národních zájmů“, to je otázka mravní, a necháme ji mimo rámec našeho pojednání. Sám Snowden označuje za zrádce zvláštní služby, které porušují tajemství osobního života. A svou psychologickou odolnost prokazuje názorně tím, že úspěšně uniká všemohoucím zvláštním službám. Hongkong, Rusko, Kuba, Ekvádor? Není známo, kde se nyní nachází Snowden, a nevědí to podle všeho ani ti, kdo po něm pátrají. [/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru