Nová zpráva Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) tvrdí, že Izrael má k dispozici 80 jaderných bojových hlavic, což je méně, než se předpokládalo původně. Jak vyplývá ze zmíněné zprávy, je 50 izraelských bojových hlavic instalováno na balistických raketách středního doletu a 30 na leteckých bombách. Kromě toho Izrael zřejmě vyrábí taktické jaderné zbraně, včetně dělostřeleckých nábojů. Izrael zprávy o jeho arzenálech jaderných zbraní nijak nekomentuje.


[quote align="center" color="#999999"]

Íránský ministr zahraničí Ali Akbar Salehi na bezpečnostní konferenci ve švýcarské Ženevě prohlásil, že Izrael vlastní jako jediná země na Blízkém východě jaderné zbraně a narušuje tak rovnováhu v oblasti. Ministr Salehi zdůraznil, že Izrael jako jediný stát s jadernými zbraněmi nikdy nepřistoupil ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT) a jeho jaderná zařízení tím pádem nejsou kontrolována inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Více ZDE.

Izrael začíná být pobouřen čerstvou iniciativou arabských členských státu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), které chtějí spustit globální kampaň pro odsouzení izraelského vlastnictví jaderných zbraní. Více ZDE.

Zdroj:  czech.ruvr.ru