Jistě víte, že ministerstvo spravedlnosti odposlouchávalo spousty telefonních linek k Associated Press. (Jedna z největších zpravodajských agentur světa, od níž prakticky celý svět přebírá značnou část zpráv.) Možná jste zaslechli, že generální prokurátor Spojených států nemá jistotu v tom, jak často se odchytávaly záznamy komunikace reportérů.  Možná jste se dověděli, že ministerstvo spravedlnosti stíhá vynašeče zpráv o Severní Koreji … stejně jako hlavního Washingtonského dopisovatele televize Fox News, který udělal reportáže o tom, co mu tento vynašeč řekl.


Jak uvádí Washighton Post :

[quote align="center" color="#999999"]

Vyšetřovatelé ministerstva spravedlnosti použili záznamy o použití přístupových karet, aby zjistili, kdy tito reportéři přichází a odchází z ministerstva zahraničí, jak vyplývá z nově získaných soudních místopřísežných výpovědí. Sledovali načasování jeho volání na ministerstvo zahraničí s bezpečnostním poradcem podezřelým, že se podělil o utajované zprávy. Dostali povolení prohledat osobní e-maily reportéra.[/quote]

Možná jste četli o tom, že generální inspektor ministerstva spravedlnosti vydal dnes novou zprávu, která říká, že přes bývalého amerického prokurátora Arizony Dennise Burkeho unikl dokument, jehož záměrem bylo očernit vynašeče skandálu Operace rychle a zběsile Johna Dodsona, se závěrem:

[quote align="center" color="#999999"]

Myslíme si, že tahle nepatřičnost bylo zvláště závažná, kvůli zjevné snaze Burkeho o podvrácení věrohodnosti významných úniků na veřejnost před Dodsona týkajících se pochybení při Operaci rychle a zběsile. (To byla operace, kdy USA tajně prodávaly zbraně mexickým drogovým kartelům, jejichž část se pak zpětně dostala do USA, čehož bylo využíváno k prosazování opatření ke kontrolo zbraní amerického obyvatelstva.) Dále si myslíme, že závažnost Burkeho akcí zvyšuje fakt, že k nim došlo jen dni poté, kdy řekl náměstkovi generálního prokurátora Colemu, že přejímá odpovědnost za předchozí neautorizovaný únik dokumentu k New York Times, a že mu Cole dal výstrahu, že k takovými únikům by nemělo docházet. Burke také v té době věděl o úniku Dodsonova memoranda, které byl vyšetřován OPR za jednání ve spojitosti s předchozím únikem k New York Times. Jako vysoce postavený činitel ministerstva Burke věděl, že jeho povinností je dodržovat politiky ministerstva a je povinen dbát instrukcí náměstka generálního prokurátora, který byl Burkeho přímým nadřízeným.[/quote]

Ale v posledních pár letech bylo už mnoho podobných skandálů. Např.:

Poté, co žurnalista nositel Pulitzerovy ceny Chris Hedges, žurnalistka Naomi Wolf, vynašeč Tajných dokumentů Pentagonu Daniel Ellsberg a další žalovali vládu za začlenění neomezeného zadržování Američanů do zákona o válečném zmocnění NDAA – ptal se soudce 5-krát vládních žalobců, zda žurnalisté jako Hedges by mohli být zadrženi bez omezení jednoduše proto, že dělali interview se zlými hochy a psali o nich. Vláda odmítla slíbit, že žurnalisté jako Hedges nebudou na zbytek života uvrženi do kobky bez jakéhokoliv práva mluvit se soudcem.

Ve snaze ochránit Bank of America před hrozbou, že Wikileaks odhalí přečiny této banky, řeklo ministerstvo spravedlnosti Bank of America, aby najalo konkrétní právní firmu na tvrdé případy, aby sestavila tým, který strhá WikiLeaks (a podívejte se na tohle).

Šéfovi Wikileaks Julian Assangovi by mohl hrozit trest smrti za jeho hyenistický zločin vyzrazení informací od vynašečů, které jsou těm u moci nepohodlné… což je příklad toho, jak to je, když je někdo reportér.

Ale ať si myslíte o Wikileaks cokoliv – je to z hlediska toho, jak se jde po reportérech, kanárek v dole. Konkrétně bývalý generální prokurátor Mukasey řekl, že USA by měly Assangeho stíhat, protože je to „snadnější“ než stíhat New York Times.

Kongres následně uvažoval o zákoně, který by učinil i reportéry mainstramu odpovědné za publikování uniklých informací.

Žurnalista a bývalý ústavní právník Glenn Greenwald  uvedl:

Karen Tumulty z Washington Post říká, že „Alternativou ke ‚konspirování‘ s vynašeči, abyste se dostali k informacím je: prostě jen psát, co vám říká vláda.“

To je samozřejmě přesně účel bezprecedentní Obamovy války s vynašeči a se svobodou tisku: zajistit, aby jediné informace, které může veřejnost dostat, byly jen ty informace, které tam chce Obamova administrativa mít. Proto ta Obamova jednostranná hra s tajemstvím – budeme dělat hojné úniky, pokud to blahořečí prezidenta, a tvrdě trestat všechny ostatní případy – je to konstruováno v klasickém propagandistickém modelu. A je dobře vidět, jak žurnalisté už nakonec promlouvají z nelíčeného pobouření a z obav z tohoto všeho.

***

Zde jsou úžasná a odhalující fakta: poté, co Richard Nixon ztratil právo uplatnit původní omezení na publikaci Tajných dokumentů Pentagonu v New York Times, zoufale chtěl potrestat a stíhat odpovědného reportéra NYT Neila Sheehana. Tudíž, podle popisu tehdejšího právník NYT Jamese Goodale, si Nixon zplichtil teorii:

„Nixon zplichtil velkou porotu, aby obvinil New York Times a jejich reportéra Neil Sheehana ze spiknutí za účelem špionáže … Tahle vládní ‚konspirační‘ teorie se v první řadě točila kolem toho, jak se Sheehan k Tajným dokumentům Pentagonu dostal. Jelikož Daniel Ellsberg měl jejich vlastní kopii uloženou ve svém bytě v Cambridge, tak si vláda myslela, že Ellsberg dal část těch dokumentů proti-válečným aktivistům. Zjevně dále teoretizovali, že tito aktivisté mluvili s Sheehanem o publikaci v Timesech, a o tom všem se domnívali, že to zakládá konspiraci, která porušuje Zákon proti špionáži.“

Jak si všímá Goodale, to je přesně „to samé obvinění, na základě kterého Obamovo ministerstvo spravedlnosti dnes vyšetřuje Assange,“ a dnes je to přesně ta samá teorie použitá k formálnímu obvinění Jamese Rosena z Fox z trestného činu.

Tohle opravdu není otázka zaujatosti. Bush byl horší než Nixon co se týče nezákonného špehování a obtěžování reportérů … ale to je i Obama.

 

Hon na čarodějnice – vynašeče

Ale Obama se vrhl na vynašeče daleko zuřivěji než Bush, Nixon nebo kterýkoliv prezident v historii. Opravdu Obamova administrativa stíhala více vynašečů než všichni ostatní prezidenti dohromady.

A vláda se uchyluje i k tomu, že vynašeče očerňuje a obtěžuje poctivé analytiky.

Ohrožených je už i osm vysoce postavených vládních zaměstnanců. Např. poté, co šéf špehovacího programu NSA – William Binney – prozradil fakt, že USA špehuje každého v USA a ukládá data navždy, a že se USA rychle stávají totalitním státem, pokusili se ho Federálové zastrašit, aby mlčel:

Když Binney vyšel nahý ze sprchy, tak mu několik důstojníků přiložilo zbraně k hlavě. Sledoval se svou ženou a nejmladším synem, jak jim FBI rabuje dům. Později Binneye oddělili od zbytku jeho rodiny a činitelé FBI jej nutili, aby jim sdělil alespoň jednoho dalšího nebo více společníků ve zločinné aktivitě. Během této razie se Binney pokusil činitelům FBI ohlásit ty zločiny, jichž byl svědkem u NSA, zvláště porušování ústavních práv všech Američanů ze strany NSA. FBI však tahle prozrazení nezajímala. Místo toho činitelé FBI zabrali Binneyho soukromý počítač, kterým mu až dodnes nevrátili, i přes skutečnost, že nebyl obviněn z žádného zločinu.

I další vynašeči z NSA byli podrobeni ozbrojeným raziím a trestnímu stíhání.

Poté, co bývalý důstojník CIA John Kiriakou vyzvonil ilegální mučení prováděné CIA, tak jej vláda stíhala za špionáž.

Dokonce i šéf CIA byl cílem mimo-ústavního špehování a vyhnán z úřadu.

 

Nejumlčovanější osoba v historii Spojených států

Jedním z příkladů extrémního umlčování vynašečů je bývalá překladatelka FBI Sibel Edmonds.

ACLU Edmonds popisuje jako: Nejumlčovanější osobu v historii Spojených států amerických.

Edmonds byla uznána za věrohodnou generálním inspektorem ministerstva spravedlnosti, několika senátory (vyžaduje se bezplatná registrace) a koalicí prominentních konzervativních a liberálních skupin.

Domněnky Edmonds potvrdili četní činitelé Pentagonu, MI6 a FBI včetně kontra-rozvědného experta FBI s 18-letou praxí Johna Coleho.

Proslulý vynašeč Tajných dokumentů Pentagonu Daniel Ellsberg říká, že Edmonds vlastní informace, které jsou „daleko explozivnější než byly Tajné dokumenty Pentagonu.“

Ellsberg rovněž říká, že vláda nařídila médiím, aby nereferovala o 11.9:

Vypadá to, že Ellsberg je těžko překvapený tím, že dnešní americká vysílací média až dosud propásla příležitost využít nabídky bývalé překladatelky FBI a vynašečky o 11.9 Sibel Edmonds i přes povahu jejích tvrzení, která z ní činí trhák, který Ellsberg prohlašuje za „daleko výbušnější než bývaly Tajné dokumenty Pentagonu.“

Jak Edmonds rovněž narážela, Ellsberg poukázal na to, že New York Times „seděl na špionážním příběhu NSA déle než rok,“ i když ho „mohli pustit už před volbami 2004, což by mohlo změnit jejich výsledek.“

„Do médií přichází telefonáty, které jim říkají, aby ‚ani nepomysleli na možnost dotknout se toho, to by byli stíhání za přečiny proti národní bezpečnosti,“ řekl nám.

* * *

„Jsem přesvědčen, že uvnitř vlády se vedou rozhovory o tom ‚Jak naložit se Sibel?‘“ tvrdí Ellsberg. „První linií obrany je zajistit, že se nedostane do médií. Myslím, že každý kanál, který zatím uvažoval o využití jejích materiálů, zašel za vládou, a ti jim řekli, aby na to nesahali…“

A opravdu mainstremový britský list Sunday Times začal publikovat seriál článků odhalující skandál, který Edmonds odhalila. Ale tlak amerického ministerstva zahraničí tenhle seriál rozdrtil.

Jaká jsou tvrzení Edmonds …, na které jsou média příliš zbabělá, aby je odhalila …, že nejslavnější vynašeč v historii je prohlašuje za „explozivnější než Tajné dokumenty Pentagonu?“

Edmonds mj. říká, že americká vláda pracovala s bin Ládinem a jeho vrcholnými komandanty ještě 3 měsíce po 11.9 … v rámci probíhající operace na rozpoutání války pod falešnou záminkou.

Teď by to přeci byl pěkný příběh, kdyby se ukázal být pravdivý, nebo ne?

Média maistreamu se teď už nakonec probouzí do skutečnosti, že už flirtujeme s tyranií … a nakonec se už začínají vzpouzet.

Nejlepší obrana je útok, a věci se mají tak, že ten se buď použije, nebo se ztrácí čas pro věc Ústavy a Listiny práv.

Tisk už by ze sebe měl setřást ten spánek a začít mluvit s vynašeči (jako Edmonds), kterou už roky ignorují … aby zjistil, co vláda už tolik let s tak tvrdým úsilím skrývá.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca