V USA se připravují k provedení preventivního úderu bezpilotními letouny na objekty, ve kterých se mohou skrývat chemické zbraně syrského režimu. Ačkoliv prezident Obama během své návštěvy Izraele vyzval dočkat se definitivního potvrzení informací o použití jedovatých látek v okolí syrského města Aleppo, CIA se už začalo na akci připravovat. V americkém Kongresu odstartovala procedura k schválení podrobných operací. Podle americké ústavy musí totiž Kongres souhlasit s jakoukoliv vojenskou intervencí Spojených států v zahraničí.


V Ústřední zpravodajské službě byla vytvořena speciální skupina, která se zabývá výlučně vyhodnocováním a nalezením konkrétních cílů v Sýrii. Jak materiálních, tak i lidských. Do skupiny byli povoláni důstojníci CIA z Pákistánu a Jemenu, a také z Afghánistánu a Somálska, kteří v těchto zemích řídili útoky drony. Nový ředitel CIA John Brennan je považován za tvrdého stoupence používání bezpilotních letadel a hlavním ideologem "válčení na dálku" s pomocí dronů.

Zástupci CIA provedli tajná jednání s oběma zpravodajskými výbory amerického Kongresu. Takové schůzky se zpravidla konají před tím, než Bílý dům schválí důležité rozhodnutí.

Předseda senátního zpravodajského výboru, demokratka Dianne Feinsteinová odmítla po jednání za zavřenými dveřmi odpovědět, jestli je úder na Sýrii nevyhnutelný. Doslova sdělila následující:

– Byly nám poskytnuty absolutně tajné informace. Stejné, jaké obdržel Bílý dům. Jak jsem již sdělila, Bílý dům se bude muset rozhodnout. My víme, kde se nachází chemické zbraně. Vcházíme do velmi temného období. Bílý dům musí být připraven na všechno.

Předseda zvláštní zpravodajské komise Sněmovny reprezentantů Mike Rogers prohlásil, že záležitost stojí na kraji červené linie. Pokud ji nynější režim překročí, nemůže očekávat shovívavosti.

– Myslím si, že jsme na sebe vzali určité morální závazky a musíme něco udělat s jejich (Sýrie) schopností použít chemické zbraně. Pokud to znamená velmi omezený vojenský úder, tak, opakuji, máme morální zodpovědnost ho provést.

Speciální syrská skupina CIA pracuje v těsném kontaktu s výzvědnými orgány Saúdské Arábie, Jordánska, Turecka a dalšími státy regionu. Skupina shromažďuje různé informace o cílech, jejich charakteristikách a ochraně. Zároveň, jak uvádí deník Los Angeles Times, se připravují detailní materiály na aktivní stoupence Al-Káidy v protivládních skupinách.

Washington poslední dobou velmi znepokojuje skutečnost, že na účtu nejradikálnějších islámských opozičních uskupení je stále více vítězství. Materiály na radikály mohou být použity k tomu, aby umírněnější část opozice, jak napsal deník, měla nad nimi navrch. Se vší pravděpodobností se jedná o likvidaci těch, koho USA považují za agenty Al-Káidy.

 

CIA dává informace syrským povstalcům

CIA USA poskytuje výzvědné informace některým povstaleckým skupinám v Sýrii, píše americký list The Wall Street Journal s odkazem na zdroje v administrativě.

Kromě toho odeslala CIA několik agentů do Turecka, přes které syrští povstalci dostávají zbraně ze zemí Perského zálivu. Důstojníci CIA také spolupracují s iráckými tajnými službami. A nakonec, CIA, spolu s rozvědkami Velké Británie, Francie a Jordánska, cvičí povstalce ze Syrské svobodné armády.

Zdroj: czech.ruvr.ru