Kritik globalizace Jean Ziegler vyzval při vystoupení ve Vídni k přijetí opatření Vídeň – Jean Ziegler ví, jak upoutat své publikum. Nedávno, řekl, že pro OSN kontroloval vězení v Izraeli. Ředitel, poslal pozdrav z nedaleké hory Har Megiddo, podle níž je název Posledního soudu odvozen: „Tam je Armageddon, konečná bitva mezi dobrem a zlem“. Sám emocionálně připomněl svůj aktivismus. Bitva již začala: Svět je na křižovatce. A o boji proti navrhované transatlantické dohodě o volném obchodu TTIP Ziegler říká, "myslím si, že je to opravdu poslední bitva".


Kritiky globalizace bylo vyprodáno ve středu Zámecké divadlo ve Vídni, kde byl hostem na pozvání kroužku Bruno-Kreisky-Forums, a tématem byla jeho nová práce „Změnit svět“ (Ändere die Welt!) z C.-Bertelsmann vydavatelství. Proč musí padnout kanibalský světový řád bylo prezentováno v diskusi. Kniha je bilancí mé dosavadní práce, řekl Ziegler. Následovaly další biografické a filozofické diskuse.

 

Hladoví školáci

Jako 80letý bych raději mluvil v Zámeckém divadle o politických otázkách. "Teď budu nudit s čísly," řekl skromně v odpovědi na otázku moderátorky a šéfredaktorky STANDARDu Alexandry Föderl-Schmid, co bylo míněno podtitulem jeho knihy "kanibalský světový řád." To, že tyto poměry nejsou stálé, ale labilní. Jednoznačně si to uvědomil v roce 2014, kdy mělo největších 500 koncernů celkem asi 52 % vytvořeného světového HDP, a jsou převážně mimo kontrolu. Ve světě, který by mohl uživit dvanáct miliard lidí – umírá na podvýživu každých pět sekund dítě.

„Džungle se také šíří do Evropy,“ říká Ziegler. Jedenáct procent španělských školáků je postiženo podvýživou. „Neo-liberální blud“, že hra trhů je zákon přírody, přijímá stále více a více politiků jako nevyhnutelnou pravdu – „bohužel také socialisté“.

 

"Všechno, co se může pokazit"

S otázkou, proč je proti tomu tak malý odpor, Ziegler nemohl mnoho udělat. Je ve skutečnosti tak, že o těchto informacích a událostech je slyšet jen velmi málo, protože média se také o tom sotva zmíní – stejně jako STANDARD nejsou svobodná.

Vkládá velkou naději do občanské společnosti. Ale: „Všechno, se může pokazit. Pegida může porazit xenofobii, nebo proamerické imperialistické skupiny, ale je to jen první krok začínající cesty…“ Jak by to mělo být? „Každý ví, co má dělat“, říká Ziegler. Protože tomu věří, několikrát v knize cituje Bertolda Brechta na začátku kapitol. Jako tento protagonista na začátku života Galileo věřil „na ušlechtilou sílu lidského rozumu“.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: P. Rejf

    Zdroj:  derstandard.at