Před několika hodinami syrský prezident pronesl svou první veřejnou řeč po několika měsících pojednávající vnitřní vojenský konflikt, který tuto zemi zasáhl, a klíčový výtah z ní lze nalézt zde. V ní apeloval na „plnou národní mobilizaci“ k boji proti rebelům, které popsal jako teroristy z Al-Káidy. „Setkáváme se zde dnes, když trpí většina syrské země. Není tu místo pro radost a zároveň v ulicích naší země chybí bezpečnost a stabilita,“ řekl Asad v projevu v budově opery ve středu Damašku. „Národ je pro všechny a my všichni jej musíme chránit.“ Asad zase znovu obvinil západ z vyprovokování a z „režírování“ povstání, o němž i NYT přiznává, že je pod taktovkou Al-Káidy, což přirozeně vyvolává naléhavou otázku: co že je vlastně ta Al-Káida pro USA a jejich zpravodajské agentury – nepřítel či spojenec? Ale kromě poskytnutí potravy pro učence ta řeč nepřinesla nic podstatného.

Co ale zasluhuje pozornosti, je to, co přišlo po událostech proběhnuvších před dvěma týdny, kdy Rusko uprostřed prosince vyslalo do Sýrie dvě skvadrony lodí. Vypadá to, že dorazily zrovna na čas, aby vyvážily rozmístění NATO střel Patriot podél turecko-syrských hranic.

Podle Jerusalem Post:

Rusko ve východním Středomoří shromáždilo pět výsadkových lodí jako ukázku síly k odstrašení Západních národů od vojenské intervence do Sýrie, citoval The Sunday Times ruského diplomata, co to řekl.

Podle této zprávy tyto lodě vezou vojenská vozidla a stovky ruských mariňáků a doprovází je bojové lodi.

Pamatujete, jak bývalo oficiální stranickou linií, že tyto lodě byly vyslány, aby pomohly s evakuací ruských občanů? Vypadá to, že už ani Rusko u toho nezůstává.

Zatímco Rusko oficiálně tvrdí, že lodi byly vyslány, aby provedly cvičení ke „zlepšení řízení, údržby a testování vzájemné součinnosti námořních sil,“ Times citoval toho diplomata, jak říká, že námořní pěchota znamená odstrašení Západu před vysláním pozemních sil do povstání proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Mezi tím se v Turecku z Al Jazeery ozvalo:

Podle amerického vojenského Evropského velitelství (EUCOM) začalo NATO s vysíláním raket Patriot do Turecka ve snaze ochránit tuto zemi od hrozby války se sousední Sýrií.

EUCOM v pátečním prohlášení uvedl, že americký vojenský personál a zařízení byl vyslán na leteckou základnu v Incirliku na jihovýchodě Turecka k podpoře NATO baterie Patriotů vyslaných na žádost Ankary.

Očekává se, že do Turecka bude během tohoto týdne dovezeno až 400 vojáků, aby obsluhovali dvě baterie Patriotů podporujících zde misi NATO. Další vybavení má dorazit tento měsíc po moři.

„Vyslání šesti baterií Patriotů včetně dvou z Německa a z Holandska je reakcí na turecký požadavek NATO,“ řekl EUCOM v prohlášení vydaném jejich kanceláří na jihozápadě Německa ve městě Stuttgart.

„Tyto síly vylepší tureckou schopnost protivzdušné obrany a přispějí ke snížení eskalace této krize podél hranice Aliance,“ dodali.

Ano, také to vnímáme jako legrační, ať snížení eskalace americkými ozbrojenými silami znamená cokoliv.

Což pak ponechává otevřenou jedinou otázku: kdy?

„Rusko by mělo být připraveno na jakýkoliv vývoj a věří, že situace v Sýrii by mohla dospět k vrcholu před Velikonoci,“ citoval Times tohle tvrdící diplomatický zdroj.

Jinými slovy, když se nepovedlo svět přesvědčit, že Irán je smrtelnou hrozbou veškeré „demokracii“ a to okno ke zničení jeho kapacit jaderné výroby je teď už oficiálně zavřené, a s tím, jak konflikty jak v Libanonu, tak v Gaze usnuly, je jedinou zbývající skulinou k eskalaci v regionu Sýrie, kde bude časový sled událostí nejspíš do 2-3 měsíců kulminovat.

Nakonec nezapomeňme na americkou námořní přítomnost v oblasti, jejíž poslední aktualizace ze Statforu se ukazuje níže. Bylo by zapotřebí jen o pár více amerických lodí ve východním Středomoří pro případ, kdyby tam byla legrace.

Článek o tom, že do oblasti už směřuje podstatná část ruského námořnictva k největšímu námořními cvičení za několik desítek let.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.comprisonplanet.com

]]>