Jak se kontinentální fiskální situace zhoršuje, evropští politici zahajují hon na vybírání peněz ze zdrojů mediálního zpravodajství. Míra zoufalství je zřejmá z posledního manévru koaliční vlády německé kancléřky Angely Merkel, která chce vyždímat nové rezervy peněz z giganta internetových vyhledávacích služeb Googlu, aby se tak vylepšila situace churavějícího vydavatelského průmyslu v této zemi. Druhou položkou na seznamu priorit této koalice, který byl minulý týden zveřejněn, je návrh udeřit proti on-line zpravodajským souhrnům. „Komerční prodejci, jako jsou poskytovatelé souhrnného zpravodajství a vyhledávacích služeb, by měli do budoucna platit vydavatelům daň za distribuci jejich tiskových produktů (jako jsou zpravodajské články) na internetu,“ vysvětluje dokument. Jakýkoliv podnik poskytující odkaz na článek z novin s krátkou citací z něj by tomuto zpoplatnění podléhal.

Tato akce má daleko více co dělat s protekcí než s ochranou práv k intelektuálnímu vlastnictví. Webové stránky jako je nepostradatelný Drudge Report, Times 24/7, Real Clear Politics, Digg Fark a Reddit sbírají zpravodajství ze všech zdrojů na webu. Tyto stránky jsou nesmírně populární, protože stahují důležité zprávy dohromady v pohodlných balíčcích, čímž splňují velice specifické potřeby mezi veřejností prahnoucí po zprávách.

Zdaleka nejde o parazitování na novinách a tištěných časopisech, agregátoři jsou dnes samotnou esencí šíření důležitých zpráv po světě. Ti táhnou významnou část provozu, která je nakonec výnosná pro poskytovatele obsahu. Prospěch z toho mají obě strany. Pro vydavatele, co nesouhlasí, už Google poskytuje jednoduchý mechanismus na webové stránce, jak se vyhnout tomu, aby byli ve výsledcích vyhledávání. Pokud jsou skutečným cílem zlotřilí zloději obsahu, tak by tím diskuse měla končit.

Copak tohle neukazuje, že tato daň není záležitostí principu, nýbrž je jde o staromódní kapitalismus „kamarádíčkovského“ stylu. Nová ekonomika je zneužívána, aby vykupovala tu starou jednoduše proto, že lobbyisté nové ekonomiky ještě nemají tak dobré konexe.

Evropa není v této pokleslosti sama. Před dvěma lety začala Federální obchodní komise pracovat na projektu „znovu-vynalezeného žurnalismu“, který měl zdaňovat zpravodajské souhrny. Tenhle zkušební balón byl naštěstí ale rychle sestřelen.

Ten „Starý svět“ ale tyhle balóny udržuje v letu a obtěžuje Google ohledně více než jen záležitostí s copyrightem. Protitrustové vyšetřování Evropské unie by se mělo dát do řádění během pár dalších týdnů. Eurokraté si myslí, že tato společnost možná porušila zákony tím, že si dovolila nabídnout tak dobré služby vyhledávačů, a tak už jen málo spotřebitelů potřebuje využívat alternativu Bing od Microsoftu nabízející vyhledávání.

Když Google v roce 2007 rozjel svou službu map „Street View“, vlády Rakouska, Francie, Řecka, Itálie a Švýcarska udeřily obviněním, že společnost fotografováním veřejných ulic porušuje zákony o soukromí. Vůbec nezáleží na tom, že ty samé vlády jsou přešťastné z využití rychlokamer k focení každého projíždějícího auta na těchto ulicích, jelikož to znamená hrabat si z nich milionové výnosy.

Evropa by potřebovala zastavit trestání inovací a podnikatelského ducha, přinejmenším pokud se vůbec chce dočkat ekonomického zotavení. Byrokracie je patologickým soudcem k výběru vítězů a poražených na trhu. Internetu se vedlo dost dobře, když se do něj vlády nepletly. Měl by být ponechán v klidu.

 

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: http://www.washingtontimes.com