Vojenská akce proti Íránu bude mít těžké následky pro světovou ekonomiku, varují experti. V Teheránu mezitím plánují vytvořit vojska „kyberochrany“, posilují ochranu jaderných objektů a nevylučují preventivní úder po nepříteli. USA, Čína a Rusko rozhodně vystupují proti silovému řešení problému ze strany Izraele. V případě zasazení úderu po íránských jaderných objektech se může cena jednoho barelu ropy zvýšit na 300 dolarů. To je názor experta pro otázky mezinárodní bezpečnosti Státního departamentu USA Josepha Ciricione. Myslí si, že vojenská operace nejenže neurovná krizi kolem Íránu, ale bude začátkem rozsáhlé války v tomto regionu a donutí Írán k urychlenému vytvoření atomové pumy. Washington se mezitím snaží přesvědčit Izrael o bezperspektivnosti silové akce proti Teheránu a o pokračování v urovnání íránského jaderného problému diplomatickými prostředky. Izraelské vedení však zatím nevylučuje vojenský scénář.

Čína je toho názoru, že zasazení Izralem úderů po Íránu způsobí rozsáhlé otřesy v tomto regionu. Prohlásil o tom oficiální mluvčí MVZ ČLR Hung Lei. Podle slov stálého zástupce Ruska při OSN Vitalije Čurkina vynakládá Moskva všechna úsilí k tomu, aby zabránila silové variantě.

Světovým trhem už dávno otřásá očekávání vojenské operaci proti Íránu, podotkl expert Fondu národní energetické bezpečnosti Alexandr Pasečnik.

Izrael stále více přilévá olej do ohně a snaží se přesvědčit své spojence – USA a Velkou Británii – o nutnosti zahájit vojenskou operaci proti Íránu, který údajně může v brzké době vytvořit jadernou zbraň. Světové surovinové burzy jsou nervózní. To všechno způsobí nevyhnutně růst cen, a otázka je, jestli operace proti Íránu opravdu bude. Vždyť to nebude tak snadno jako v Libyi: potenciály jsou zcela různé. S přihlédnutím k tomu, že vojenská přítomnost Američanů v pásmu Perského zálivu stále roste, jde nejpravděpodobněji o přípravy na válku. Bude to slepá ulička: začnou-li ceny ropy zvyšovat mnohonásobně, pak se ekonomiky nejslabších zemí zhroutí.

Zastavit stupňování krize by mohla spolupráce Teheránu s delegací inspektorů MAAE, která přicestovala do Teheránu před několika dny. Avšak soudě podle dosavadních zkušeností z kontaktů íránských úřadů s touto orgranizací, je tato naděje dost iluzorní.

Jednání s Íránem jsou bezvýsledná

Dva dny jdenání o íránském jaderném programu nepřinesly žádné výsledky, oznámili zástupci MAAE, kteří navštívili Írán. Íránské úřady mj. nepustily experty MAAE do vojenského objektu Parčín.

Další články k tématu:

Zdroj:  czech.ruvr.ru