I když se činitelé Pentagonu snažili zdůrazňovat svá tvrzení o tom, že ISIS „je na útěku,“ tak se do Iráku posílá ještě více pozemních vojsk ve snaze poradit si s ofenzivou ISIS v bitvě u Makhmuru, což vede k nasazení americké Námořní pěchoty v bojových rolích na frontové linii. Oficiální činitelé se tuto operaci pokouší snižovat jako „ochrannou sílu“ pro irácká pozemní vojska, která se v této oblasti shromažďují ve snaze provést závěrečný útok na blízké ISIS držené město Mosul.


 

Toto vysvětlení je neuspokojivé z několika důvodů, ale primárně proto, že v této „oblasti taktického soustředění“ jsou už tisíce iráckých vojáků a kurdských Pešmergů a jsou to ta samá vojska, co by měla zaútočit na Mosul. Tato vojska jsou však zjevně asi neschopná byť i udržet Makhmur, natož aby postoupila na Mosul.

Okres Makhmur je rovněž klíčový k udržení ropných polí kolem Kirkuku a mnozí analytici na ofenzivu ISIS pohlíží jako na součást úsilí nakonec obnovit kontrolu nad těmito lukrativními ropnými poli a přitom ty tisíce iráckých vojáků v této oblasti zatím vždy „rozstříleli“.

Ať už se pokouší zachránit irácká pozemní vojska, která nejsou pořád ještě schopná se postavit ISIS, nebo zachraňují ropná pole, tak ta poslední eskalace stejně US vojska vrhá ještě dále po zkázonosné cestě a posouvá válku ještě dále od toho původního slibu Obamovy administrativy, že „nespočinou nohou na půdě“.

Jason Ditz

Zdroj: zerohedge.com