Úřady v čínském městě Šen-čen, kde sídlí některé z největších technologických společností v zemi, jako jsou Tencent a Huawei, oznámily, že jsou prvními na světě, které zavedly samostatnou síť „5G“ s plným pokrytím. (Foto: Flickr)

Je pravda, jak uvádí noviny SCMP, pro běžné uživatele chytrých telefonů se takové systémy příliš neliší od systémů, které fungují na infrastruktuře předchozí generace, ale v „inteligentních továrnách“ budou moci ocenit jejich účinnost a výkon.

Pro obyvatele většiny měst na světě zůstává nová generace 5G telekomunikací s ultrarychlým bezdrátovým internetem spíše futuristická, píše South China Morning Post.

Úřady v čínském městě Šen-čen, které někteří nazývají čínskou „Silicon Valley“, však již oznámily, že jsou prvními na světě, které dosáhly autonomního „plného pokrytí“ 5G a již nevyužívají infrastrukturu předchozí generace komunikací.

Jak noviny poznamenávají, co se myslí „úplným pokrytím“, úřady nespecifikovaly. Například není jasné, zda obyvatelé odlehlých oblastí města mohou mít z inovací prospěch. Současně vedoucí odboru průmyslu a informačních technologií Šen-čenu Jia Xingdong poznamenal, že na území „čínského Silicon Valley“ bylo instalováno celkem 46 tisíc stanic obsluhujících systém 5G.

Podle deníku South China Morning Post budou běžní uživatelé chytrých telefonů stěží schopni rozeznat rozdíl mezi samostatnou sítí 5G a prvními testy tohoto formátu, které se spoléhají na infrastrukturu 4G a také poskytují vysoké rychlosti internetu. Autonomní systém, který je dražší a vyžaduje mnohem větší množství technického vybavení, bude proto užitečnější v průmyslu, k vytváření „inteligentních továren“. Tam bude soběstačná síť 5G zaručovat efektivnější provoz zařízení a sníženou dobu odezvy.

Dnes je město Šen-čen domovem velkých čínských technologických společností známých po celém světě – Tencent, vývojáře her a aplikací WeChat, výrobců smartphonů a telekomunikačních zařízení Huawei a ZTE a největšího světového dodavatele dronů pro běžné zákazníky – DJI. Samozřejmě, s potřebami takových podniků bude zájem o 5G obzvláště silný, uvádí se v publikaci. Nové stanice navíc poskytují spojení pro 20 projektů Šen-čenu, které demonstrují aplikace 5G v oblastech, jako je medicína a doprava.

South China Morning Post upozorňuje na skutečnost, že taková aktivní propagace 5G v Číně je do značné míry vyvolána iniciativou vlády ČLR, která vyhlásila rozšíření nové generace komunikací za „národní strategickou prioritu“. Když loni v listopadu začal být v zemi zaváděn systém 5G, Peking uvedl, že Čína má největší síť nové generace na světě. A to i navzdory pandemii koronaviru, která vážně zasáhla čínskou ekonomiku, a skutečnosti, že zatímco ve většině měst, kde působí 5G, nelze hovořit o úplném pokrytí, místní dodavatelé se ujistili, že infrastruktura bude připravena včas a pokrytí technologií pouze poroste.

Zdroj:  scmp.com