Mluvčí ruského opozičního aktivisty Alexeje Navalného dříve naznačila, že mohl být otráven a jedovatou látku měl v čaji, který pil před nástupem do letadla. (Foto: Twitter)

Záběry z videa, které se nedávno objevily na internetu, údajně ukazují, že Alexej Navalnyj sedí u stolu bez pití. Později mu nápoj přinesl jeho asistent.

„Video z monitorovacích kamer tomského letiště ukazuje, že si Alexej sedl ke stolu bez pití. Později mu Ilja Pachomov, zaměstnanec FBK (Fond boje s korupcí, pozn. red.) a asistent Navalného, přinesl sklenici. Takže nikdo u pultu nemohl vědět, pro koho se nápoj připravuje,“ uvedla Margarita Simoňanová, hlavní redaktorka RT a Sputniku.

Navalnyj letěl ze sibiřského města Tomsk do Moskvy, když se náhle začal cítit špatně. Letoun nouzově přistál ve městě Omsk, kde byl aktivista hospitalizován a napojen na ventilátor. V současné době je v kómatu.

Jeho mluvčí Kira Jarmyšová dříve naznačovala, že aktivista byl otráven: „Předpokládáme, že Alexej byl otráven něčím přimíchaným do čaje. Bylo to to jediné, co ráno pil. Doktoři říkají, že toxin se kvůli horké tekutině rychleji vstřebal.“ Připomínala přitom loňský incident, kdy Navalnyj také skončil v péči lékařů kvůli alergické reakci. Zdůraznila také, že Navalnyj nepil před letem alkohol a nebral žádné prášky. V omské nemocnici, kam byl aktivista převezen, však uvedli, že je předčasné mluvit o toxické otravě, že tato verze je také zvažována, ale přesná diagnóza ještě není určena.

„Myslím si, že během dne přesně definujeme diagnózu. Nicméně symptomatická léčba, vše, co je zapotřebí, se provádí v plném rozsahu,“ uvedl novinářům zástupce hlavního lékaře Omské pohotovostní nemocnice č. 1.