V pondělí 8. června by mělo u okresního soudu v Haagu pokračovat trestní řízení týkající se obvinění občanů Ruska a Ukrajiny z účasti na pádu Boeingu letu MH17. (Foto: Nizozemská rada bezpečnosti)

Ruská Federální zpravodajská agentura zveřejnila materiály o práci Mezinárodní komise pro vyšetřování tragédie. Ty byly shromážděny nezávislými zástupci čtyř zemí a nezapadají do rámce obvinění nizozemského státní zastupitelství.

Jednoduchá verze laika o použití bojového komplexu protivzdušné obrany se zdá být nemožná na pozadí citlivé kontroly vzdušného prostoru za jeho hranicemi silami NATO. Zpráva ze dne 21. září 2016 od Informační a vyšetřovací služby nizozemského právního oddělení zveřejnila seznam aktivních raketových systémů protivzdušné obrany v červenci 2014 v Rusku a na Ukrajině. Registrace byla provedena pomocí stacionárního radaru 9A310M1 a několika jednotek vojenské techniky. Jedna nizozemská agentura podávala druhé zprávu o činnosti ruské protivzdušné obrany pouze na území Ruské federace mimo zasaženou oblast a o souřadnicích pěti aktivních bodů protivzdušné obrany Ukrajiny v oblasti zasaženého dopravního letadla.

Datování vojenských informací naznačuje, že už týden před tiskovou konferencí Mezinárodní vyšetřovací skupiny, která oznámila možné zapojení Ruska do leteckého incidentu, neexistovaly 28. září 2016 žádné informace o ruském systému protivzdušné obrany na Ukrajině.


Jaksi se nehodící zpráva o umístění "Buků"

Za zmínku stojí také odborná zpráva z 2. července 2015 pod číslem AFP 567342 nezávislých australských policejních odborníků Tima Jonese a Seana Ellisona, která vyplynula ze studie o pravosti fotografie raketometu, kterou údajně pořídil francouzský fotograf Alfred de Montesquieu v blízkosti místa havárie.

Odborníci jasně uvedli, že rámcová metadata jsou zkreslená: datum změny elektronických fotografií předchází datu jejich vytvoření a liší se jejich velikost. To znamená, že obrázky byly upraveny. Zdá se, že tam se lze zastavit, ale je zvláštní a zajímavé, že francouzský fotograf Alfred de Montesquieu, který se identifikoval jako autor, přiznal zkreslení informací a uvedl, že fotografii pořídil řidič reportérské skupiny, kterého nelze najít. Není možné získat původní obrázky, aby se konečně potvrdilo padělání.

Výslechy svědků v tomto procesu slibují, že nebudou o nic méně zajímavé. Dne 28. června 2015 provedl nizozemský policejní důstojník rozhovor s nezávislým ukrajinským svědkem, který nahlásil přítomnost dvou stíhacích letadel manévrujících nad městem ve vzduchu v oblasti havárie Boeingu a ukázal na bílé vodorovné inverzní stopy a bílé stužky padající z nebe. Ty pak vyšetřovatelé identifikovali jako „textilní role“ z letadla.

Potvrzují to informace z části „K“ v dodatcích k nizozemské zprávě o tragédii.

Podle svědectví německého novináře Billyho Sixe, kterého se dotazovala australská policie 12. října 2015, má k dispozici 79 fotografií od července až srpna 2014. Svědčí o útocích ukrajinské pravidelné armády na místo dopadu Boeingu pomocí těžkých zbraní, včetně raketometu Grad. Ukrajinská strana tak očividně zničila věcné důkazy o okolnostech havárie. Podle svědků tehdy v Grabově nebyli žádní opolčenci DLR. Ve svědectví se zmiňuje přítomnost raketových zbraní ukrajinskou stranou v oblasti havárie letadla.

Zdroj: pz.czriafan.ru