KFC v Dánsku musely být zavřeny kvůli hygienickým prohřeškům

11 poboček řetězce rychlého občerstvení KFC v Dánsku bude do odvolání uzavřeno, zatímco společnost hledá nového franšízového provozovatele. (Foto: Flickr)
Všech 11 dánských poboček amerického řetězce rychlého občerstvení KFC bude dočasně uzavřeno poté, co televizní stanice DR odhalila špatné hygienické podmínky v restauracích.
Západní evropská centrála společnosti sdělila DR, že do najití nové společnosti, která převezme franšízu, budou pobočky v Dánsku uzavřeny. Současným majitelem franšízy je společnost Isken ApS, která v činnosti nepokračuje.
K tomuto kroku došlo poté, co pořad Kontant televize DR vysílal rozhovory s bývalými zaměstnanci, kteří popsali, jak se prodlužovala doba spotřeby kuřecího masa používaného v restauracích.
Pokud rozmražené kuřecí maso nebylo spotřebováno do data spotřeby, byly na obaly natištěny nové etikety, uvedli bývalí zaměstnanci.
Společnost údajně 10. června sdělila DR, že se jedná o porušení podmínek a povinností stanovených ve franšízových smlouvách.
KFC v Dánsku má restaurace v Rødovre, Greve, Tilst, Horsens, Vejle, Herning, dvě v Odense a tři v Kodani. Restaurace také nedopadly dobře při nedávných kontrolách hygienických orgánů.
Inspekční jednotka Dánské veterinární a potravinářské správy navštívila na začátku června všech 11 restaurací KFC v celé zemi a každé restauraci udělila na stupnici hygienických standardů agentury hodnocení „neutrální“ nebo „nespokojený“.
Žádná z restaurací KFC v Dánsku nezískala nejvyšší hodnocení, kterým je „spokojený“ smajlík. Celkem úřad po kontrolách provedených 2. června udělil čtyři nespokojené smajlíky a sedm neutrálních. Hodnotící systém „smajlíků“ používá potravinářský úřad od roku 2001, aby pomohl spotřebitelům posoudit hygienické standardy v kavárnách, obchodech a restauracích.
Inspekční zpráva z KFC Odense zaznamenala známky plísňového růstu, hromadění prachu a pavučiny.
„Lednička používaná k skladování kuřete byla špinavá, na površích a tácích byly zbytky marinády nebo jídla,“ uvádí zpráva podle DR.
Inspektoři v pobočce Amager v Kodani mezitím našli pytle s kuřecím masem umístěné vedle myčky nádobí, kde byla naměřena teplota 13,1 °C, 13,7 °C a 14,9 °C. Okolní teplota byla 24,2 °C. Podle zprávy zaměstnanci inspektorům sdělili, že maso bude okamžitě zlikvidováno.
Zdroj: thelocal.dk
