Stále větší počet států se odvrací od USA a podniká pokusy zbavit se jejich vlivu, píše politický pozorovatel internetového portálu Nation of Change Michael Payne. Analytik podotýká, že země Latinské Ameriky začínají protestovat proti politice Washingtonu: zakazují rozmísťovat na svém území americké vojenské základny a zrušují programy výměny studentů. Proti přítomnosti amerických vojsk vystupují lidé v Itálii, Jižní Koreji a Anglii, pořádají se protestní akce u budov amerických velvyslanectví na Filipínách, na Ukrajině a v Česku. Na adresu Německa znějí obvinění z nezákonné účasti SRN v „bezpilotní válce" USA.


„Velvyslanectví USA v Libyi je i nadále zavřeno, zcela nedávno bylo zavřeno diplomatické zastupitelství USA v Jemenu, a je možno očekávat, že příklad těchto států budou následovat i jiné. Dokonce jako největší vojenská velmoc sotva bude Amerika moci něco udělat, nebudou-li národy světa chtít její vojenskou přítomnost na svých územích. Počet nespokojených s mimořádně agresivní vojenskou politikou Washingtonu roste šíleným tempem", soudí Michael Payne.

A to je jenom vrchol ledovce, píše. Blízký východ je v plamenech války od Sýrie až po Irák a Jemen, kde zlost a zklamání občanů utlačovaných cizími silami se projevuje ve vzniku stále většího počtu ozbrojených banditských útvarů. Konflikt v těchto třech státech se může snadno přenést do Pákistánu, Somálska a Afghánistánu, a rozšířit se po celém Blízkém východě.

Expert podotýká, že nynější prezident USA Barack Obama pokračuje v linii George Bushe mladšího, v politice, kdy v každé zemi, v níž předpokládají USA existenci teroristických organizací, se mohou všichni muži ve věku od 18 až do 54 let pokládat za potenciální bojovníky. Jinými slovy, mohou na ně každou chvíli zaútočit americké bezpilotní letouny, dokud nedokážou svou nevinu.

Proti politice USA protestují nejen země Blízkého východu. V evropských zemích, které patří po desetiletí do složení NATO, na úrovni podvědomí roste odpor agresivním vojenským plánům Washingtonu, které sotva odpovídají zásadám vyhlášeným při založení Aliance, která se původně plánovala jako „obranný" svazek.

Podle názoru politologa, mnoha zemím se nelíbí úloha Washingtonu jako „světového četníka" — soudce, prokurátora a přísežného porotce v jedné osobě, a s každou válkou, kterou svádí Amerika na území jiných států, její kontrola nad zachováním amerického světového pořádku slábne. Svědectvím roztržení styků mezi hegemonem a ostatním světem může být rostoucí úloha BRICS, která navrhuje alternativní ekonomické a politické perspektivy bez nátlaku ze strany toho či onoho státu.

[quote align="center" color="#999999"]

„Místo aby si získával přátele, našel si Washington velké množství nepřátel", píše analytik.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com