Ruská armáda v úterý oznámila, že během útoku hypersonickou raketou na Kyjev zničila na Ukrajině baterii protivzdušných systémů Patriot dodaných USA. (Foto: Flickr)

Zdálo se, že široce rozšířené video potvrzuje zničení baterie Patriot, ale přesto se o této události hodně spekulovalo, vzhledem k tomu, že se jednalo o významnou premiéru na ukrajinském bojišti.

Představitelé americké obrany nyní potvrzují, že americké Patrioty byly zasaženy Ruskem, nicméně bagatelizují míru devastace úderu. Informuje o tom CNN:

Poškození systému protivzdušné obrany Patriot po ruském raketovém útoku poblíž Kyjeva v úterý ráno je minimální, sdělili CNN tři američtí představitelé, přičemž jeden z nich je označil za „malé“ škody.

USA v úterý vyslaly inspektory, aby systém prozkoumali poté, co jim ukrajinské síly sdělily, že se zdá, že systém byl poškozen, uvedl jeden z úředníků.

CNN dále píše na základě prohlášení amerických představitelů: „Není jasné, jaká část systému Patriot byla poškozena, ani zda byla poškozena skutečným zásahem rakety nebo padajícími úlomky. Ukrajinci uvedli, že v úterý ráno úspěšně zachytili všech šest ruských raket Kinžal.“

Navzdory tvrzení, že Patriot nebyl při útoku zcela „zničen“, se zdá, že zprávy CNN potvrzují vyprávění ruského ministerstva obrany, které v úterním příspěvku na Telegramu uvedlo: „V úterý se objevilo prohlášení, že Patriot byl zničen: „vysoce přesný úder hypersonického raketového systému Kinžal ve městě Kyjev zasáhl protiletadlový raketový systém Patriot americké výroby“. Ukrajina tvrzení Moskvy veřejně popřela.

Pentagon ve středu uvedl, že Rusko se v současné době pokouší přemoci ukrajinský protivzdušný systém rozsáhlými přehradami na různých místech, včetně raket a dronů. Dříve The National Interest popsal, jak jsou Patrioty zranitelné:

Systémy Patriot jsou omezeny na přesnou obranu hlavních prostředků a jsou navrženy tak, aby fungovaly v součinnosti s protivzdušnou obranou, která zasahuje cíle ve větších i menších výškách. Bez těchto doplňků bude mít Patriot příliš mnoho hrozeb, které bude muset zasáhnout, a výsledkem bude buď děravé pokrytí, které neochrání bráněné prostředky, nebo pokrytí, které rychle ustane, když Patriotu dojdou stíhačky.

Kromě toho jsou systémy Patriot samy o sobě zranitelné. Provoz radarového systému Patriot prozrazuje jeho polohu, což z něj činí otevřený cíl pro ruské útoky. To znamená, že systém Patriot není univerzálním řešením pro obranu ukrajinských vojenských prostředků ani obyvatelstva.

Potvrzení úderu na jeden nebo více systémů Patriot není něco, k čemu by se Ukrajinci nebo Američané chtěli přiznat, protože by to ukázalo jejich nedostatky.

Bílý dům to na dotaz odmítl potvrdit, ale Kirbyho slova naznačovala správnost zprávy CNN:

„Především nemohu tyto zprávy potvrdit,“ řekl Kirby.

„Záleželo by na rozsahu poškození, zda by je mohli Ukrajinci opravit na místě. Samozřejmě, pokud by došlo k poškození systému Patriot, které by bylo třeba opravit mimo Ukrajinu, určitě bychom s tím pomohli.“

Již dříve CNN informovala, že při ruském raketovém útoku na Kyjev 16. května byl pravděpodobně poškozen, nikoli však zničen, protiraketový systém Patriot vyrobený v USA. Na Ukrajině jsou v současné době umístěny dva systémy Patriot, jeden poskytly Spojené státy a druhý Německo a Nizozemsko.

V komentáři k videozáznamu údajného přímého ruského zásahu baterie Patriot Kim Dotcom na Twitteru napsal: „30 amerických raket Patriot PAC-3 MSE v ceně 5 milionů dolarů za jednu raketu. To je 150 milionů dolarů pryč během 2 minut. Nakonec byly odpalovací rampy Patriot zničeny ruskými raketami. Proč by si po tomto selhání ještě nějaká armáda chtěla koupit Patriot?“

Zdroj: cnn.com