Obraz švýcarské umělkyně Miriam Cahn s názvem „Fuck abstraction!“ byl v neděli v Palais de Tokyo pokryt fialovou barvou ve spreji. (Foto: Twitter)

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí 8. května odsoudil vandalský čin na pařížské výstavě kontroverzního obrazu, který podle kritiků zobrazuje pedofilii.

Obraz švýcarské umělkyně Miriam Cahnové s názvem „Fuck abstraction!“ byl v neděli v muzeu současného umění Palais de Tokyo, kde je vystaven od poloviny února, pokryt fialovou barvou ve spreji.

Zobrazuje malou osobu s rukama svázanýma za zády, která je nucena k orálnímu sexu s větším, silným mužem bez tváře. Podle Cahna jde o zobrazení znásilnění jako válečné zbraně a zločinu proti lidskosti, ale řada skupin na ochranu práv dětí ji odsoudila jako dětskou pornografii a pedofilii.

Macron na Twitteru „odsoudil včerejší vandalský čin“ v Palais de Tokyo. „Útok na umělecké dílo je útokem na naše hodnoty. Ve Francii je umění vždy svobodné a úcta k umělecké tvorbě je zaručena,“ uvedl. Právní návrhy na odstranění obrazu byly u francouzských soudů zamítnuty.

Pachatel útoku sprejem byl „nespokojen se sexuálním zobrazením dítěte a dospělého, které je na obraze prezentováno“, ale nebyl spojen s aktivistickou skupinou, uvedl pro agenturu Agence France-Presse zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Tokijský palác uvedl, že obraz zůstane vystaven s viditelnými stopami poškození. Výstavu, která končí 14. května, dosud navštívilo 80 000 lidí.

Zdroj: simonmercieca.com