Úřady USA přijaly rozhodnutí poslat na Ukrajinu dodatečnou nesmrticí vojenskou pomoc, oznámil šéf Pentagonu Chuck Hagel. Podle názoru amerických „jestřábů“ Ukrajina tuto pomoc potřebuje pro ochranu před eventuálním útokem z Ruska. Tzv. „nesmrticí“ pomoc, na jejímž poskytnutí Ukrajině trvají v Pentagonu – to je všechno, z čeho se nedá střílet, a co bude však mimořádně nutné v případě bojových akcí: neprůstřelné vesty, noktovizory a palivo. USA poskytuje podobnou pomoc mnoha zemím, převážně prostřednictvím USAID – americké agentury pro mezinárodní rozvoj, která je známa svým napomáháním protivládním a povstaleckým silám v nejrůznějších regionech světa.


Tato organizace všemožně podporuje syrskou opozici a pracovala také v Afghánistánu.

Experti jsou toho názoru, že přijetí tohoto rozhodnutí o Ukrajině znamená začátek v této zemi syrského scénáře vývoje krize. Podobné kroky budou jen zvyšovat napětí, tvrdí vojenský expert Viktor Murachovskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Američtí „jestřábi“, třeba generál Wesley Clark (který velel vojskům NATO v době konfliktu v Kosovu v r. 1998), velmi dobře chápou, že podobná pomoc USA podněcuje nynější vedení k radikálnějším akcím. Nemyslím si, že využití podobné pomoci bude mít za následek urovnání situace na Ukrajině. Naopak, je to cesta k rozpoutání občanské války.[/quote]

Podobný vývoj událostí neponechá samozřejmě Rusko lhostejným. Budou-li USA i nadále sponzorovat ty, kdo přišli k moci na Ukrajině a teď obracejí zbraně proti pokojnému obyvatelstvu na jihovýchodě země, bude Moskva muset chtě nechtě zasáhnout, dodává Murachovskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Reakce Ruska je známá ze zkušeností z r. 2008: varujeme o provokativním rázu podobné pomoci a do určité etapy se omezujeme na diplomatická prohlášení. Když už je ale překročena jistá „červená čára“, můžeme demonstrovat dost rozhodné akce. A v tomto případě se ocitá americké zařízení v našich rukou a v našich vojenských muzeích, jak tomu bylo v r. 2008.[/quote]

Jakoby z neopatrnosti řekla pomocnice ministra zahraničí USA Victoria Nulandová o tom, že USA už investovaly do euromajdanu 5 miliard USD, a teď poskytla USAID dalších 11,4 milionu na uspořádání ukrajinských voleb. Kromě práce na Ukrajině, v Sýrii a Afghánistánu pomáhala agentura také „revolucionářům“ v Libyi, Tunisku a Jemenu, a také extremistickému Muslimskému bratrstvu, které nastoupilo k moci v Egyptě v r. 2011 po svržení prezidenta Hosního Mubaraka.

Zdroj: czech.ruvr.ru