Vzhledem k tomu, že od března zkrachovaly tři regionální banky a další balancuje na hraně, dojde v Americe brzy ke kaskádě bankovních úpadků? (Foto: Flickr)

Agentura Bloomberg ve středu oznámila, že sanfranciská PacWest Bancorp uvažuje o prodeji.

Minulý týden se First Republic Bank stala třetí bankou, která zkrachovala, což je po Washington Mutual, která se zhroutila v roce 2008 během finanční krize, druhý největší bankovní úpadek v historii USA.

Po březnovém krachu Silicon Valley Bank a Signature Bank studie o křehkosti amerického bankovního systému zjistila, že dalších 186 bank je ohroženo krachem, i když se jen polovina jejich nepojištěných vkladatelů (nepojištění vkladatelé mohou v případě krachu banky přijít o část svých vkladů, což je může motivovat k útěku) rozhodne vybrat své prostředky.

Nepojištěné vklady jsou vklady klientů vyšší než limit pojištění vkladů FDIC ve výši 250 000 USD.

Regionálním bankám se nedaří, protože agresivní zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem s cílem omezit inflaci snížilo hodnotu bankovních aktiv, jako jsou státní dluhopisy a cenné papíry kryté hypotékami.

Většina dluhopisů je úročena pevnou úrokovou sazbou, která se stává atraktivní, když úrokové sazby klesají, což zvyšuje poptávku a cenu dluhopisu. Na druhé straně, pokud úrokové sazby rostou, investoři již nebudou preferovat nižší pevnou úrokovou sazbu, kterou dluhopis platí, a tím sníží jeho cenu.

Mnoho bank zvýšilo držbu dluhopisů během pandemie, kdy byl dostatek vkladů, ale poptávka po úvěrech a výnosy byly slabé. Pro mnoho bank zůstanou tyto nerealizované ztráty na papíře. Jiné však mohou čelit skutečným ztrátám, pokud budou muset cenné papíry prodat z důvodu likvidity nebo z jiných důvodů, uvádí Federální rezervní banka v St. Louis.

„Nedávný pokles hodnoty bankovních aktiv velmi výrazně zvýšil křehkost amerického bankovního systému vůči runům nepojištěných vkladatelů,“ napsali ekonomové v nedávném článku zveřejněném na Social Science Research Network.

Tento scénář by se samozřejmě odehrál pouze v případě, že by vláda neudělala nic.

„Naše výpočty tedy naznačují, že tyto banky jsou určitě vystaveny potenciálnímu riziku runu, pokud nedojde k dalšímu vládnímu zásahu nebo rekapitalizaci,“ napsali ekonomové.

Jak došlo ke krachu banky Silicon Valley?

V případě banky Silicon Valley Bank se sídlem v Santa Claře, která držela většinu svých aktiv v amerických státních dluhopisech, klesla tržní hodnota jejích dluhopisů, když začaly růst úrokové sazby.

To proto, že většina dluhopisů platí pevnou úrokovou sazbu, která se stává atraktivnější, pokud úrokové sazby klesají, což zvyšuje poptávku a cenu dluhopisu. Když však úrokové sazby rostou, nižší pevná úroková sazba, kterou dluhopis platí, přestává být pro investory atraktivní.

Načasování se shodovalo s finančními potížemi, s nimiž se potýkalo mnoho klientů bank – převážně technologických startupů – a které je nutily vybírat své vklady.

Kromě toho měla banka Silicon Valley Bank neúměrný podíl nepojištěného financování, přičemž pouze 1 % bank mělo vyšší nepojištěnou finanční páku, uvádí dokument. „Ztráty a nepojištěná páka dohromady poskytují podněty pro run na nepojištěné vkladatele SVB.“

Run na tyto banky by mohl představovat riziko i pro pojištěné vkladatele – ty, kteří mají v bance 250 000 USD nebo méně -, protože fond pojištění vkladů FDIC začne nést ztráty, napsali ekonomové.

Zdroj: finance.yahoo.com