Kyjev, Ukrajina – Téměř 15 měsíců ukrajinská armáda překonávala očekávání světa. Vysocí představitelé se nyní snaží tyto naděje snížit a obávají se, že výsledek chystané protiofenzívy, jejímž cílem je zvrátit průběh války, nemusí splnit očekávání. (Foto: Flickr)

„Očekávání od naší protiofenzivní kampaně jsou ve světě přeceňována,“ řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v rozhovoru z minulého týdne.

„Většina lidí … čeká na něco obrovského,“ dodal, což podle jeho obav může vést k „emocionálnímu zklamání“.

Plánovaný protiútok – umožněný darovanými západními zbraněmi a výcvikem – by mohl znamenat nejdůslednější fázi války, kdy se Ukrajina snaží vybojovat zpět významné území a dokázat, že si zaslouží další podporu.

Ofenzivní vojenské operace obvykle vyžadují drtivou převahu a vzhledem k tomu, že ruské síly jsou zakopány v silně opevněné obraně po celé 900 km dlouhé frontě, je těžké odhadnout, jak daleko se Ukrajina dostane.

Hromadění sil před útokem – jehož podrobnosti zůstávají utajeny – zanechalo ukrajinské představitele, kteří se potýkají s obtížnou otázkou: Jaký výsledek bude stačit, aby zapůsobil na Západ, zejména na Washington?

Zdroj: spokesman.com