Zapomeňte na háček, vlasec a dírku. Izraelská potravinářská společnost tvrdí, že vytiskla vůbec první rybí filé připravené k vaření pomocí živočišných buněk kultivovaných a pěstovaných v laboratoři. (Foto: Youtube)

Laboratorně pěstované hovězí a kuřecí maso přitahuje pozornost jako způsob, jak obejít ekologickou zátěž chovu a řešit obavy o dobré životní podmínky zvířat, ale jen málo společností se pustilo do mořských plodů.

Izraelská společnost Steakholder Foods nyní navázala spolupráci se singapurskou společností Umami Meats, aby mohla vyrábět rybí filé bez nutnosti lovit ubývající rybí populace.

Společnost Umami Meats získává buňky – prozatím ze skupiny grouper – a pěstuje z nich svalovinu a tuk. Společnost Steakholder Food.

Společnost Umami doufá, že své první výrobky uvede na trh v příštím roce, a to nejprve v Singapuru a poté, pokud budou splněny regulační podmínky, v zemích, jako jsou Spojené státy a Japonsko.

Samotná kultivace buněk je zatím příliš drahá na to, aby se vyrovnala ceně tradičních mořských plodů, a proto se zatím rybí buňky ředí rostlinnými složkami v bio-inkoustu.

„Postupem času bude složitost a úroveň těchto výrobků vyšší a cena spojená s jejich výrobou se bude snižovat,“ řekl Arik Kaufman, výkonný ředitel společnosti Steakholder Foods.

Skleněná miska klouže v 3D tiskárně sem a tam a bílý plátek o délce prstu při každém průchodu nabývá na hmotnosti. Má vločkovitost tradiční ryby a po usmažení a ochucení je těžké rozeznat rozdíl.

Postup je jednodušší než u hovězího masa, ale má i některé nevýhody.

Hovězí kmenové buňky byly důkladně prozkoumány, ale o rybách se toho ví mnohem méně, uvedl výkonný ředitel společnosti Umami Mihir Pershad.

„Musíme zjistit, co buňky rády jedí, jak rády rostou, a k tomu prostě není tolik literatury,“ řekl. „Dovedete si představit, že počet vědců, kteří se zabývají biologií rybích kmenových buněk, je jen malým zlomkem těch, kteří pracují na zvířecích a lidských buňkách.“

Podle jeho slov už přišli na postup pro skupinu a úhoře a doufají, že v příštích měsících přidají další tři ohrožené druhy.

Klíčovou výzvou je dodržení ceny mořských ryb.

„Chceme, aby si spotřebitelé vybírali podle toho, jak chutnají a co mohou udělat pro svět a životní prostředí na planetě. A chceme, aby cena nebyla brána v úvahu,“ dodal Pershad.

Zdroj: indiatimes.com