Ve středu Jean-Claude Juncker odhalil předběžný „plán“ Evropy, jak si zkusí poradit s masivním přílivem uchazečů o azyl prchajících z násilnostmi zmítané Sýrie. K přístupu Bruselu k této krizi bude patřit i seznam tzv. „bezpečných zemí původu.“ Jak před tím hlásil WSJ, migranti z těchto zemí, pokud jim nebude poskytnut azyl, budou podrobeni urychlené repatriaci.“ Toto jsme řekli o navržené seznamu „bezpečných“ zemí:


[quote align="center" color="#999999"]

Protože existují „bezpečné“ země původu, tak musí existovat i seznam „nebezpečných“ zemí původu a můžeme jenom předpokládat, že na tento seznam patří Sýrie, kterou chce Evropa učinit bezpečnější jejím vybombardováním.[/quote]

To byl odkaz na zprávy z počátku tohoto týdne, podle nichž francouzský president Francois Hollande navrhl, že k reakcím na největší evropskou krizi s uprchlíky od II. světové války by mělo patřit bombardování právě toho místa, z něhož uprchlíci prchají. Tady je, co o tom v pondělí řekl Bloomberg (a Hollande sám):

[quote align="center" color="#999999"]

Hollande se snaží o reakci na největší uprchlickou krizi Evropy od II. světové války v souladu s veřejným míněním, které zůstává převážně k masivnímu nárůstu imigrace nepřátelské.

„Požádal jsem ministra obrany, aby od zítřka začal s průzkumnými lety nad Sýrií, které by umožnily útoky proti Islamistickému státu,“ řekl Hollande v pondělí na tiskové konferenci v Paříži. Holladne, který vyloučil vyslání vojsk, řekl, že syrský vůdce Bashar al-Assad je překážkou míru v této zemi.[/quote]

V mnoha ohledech to vypadá jako repríza těch neblahých videí na YouTube s chemickými zbraněmi, které měly údajně posloužit jako původní záminka k Západním útokům na Assadův režim. To znamená, že US a jejich spojenci jsou odhodláni nalézt správný propagandistický mix k ospravedlnění pozemního vpádu a v tomto čase do toho mixu zjevně patří srdce lámající obrázky migrantů. Jak jsme řekli už v úterý, skutečnou tragédií tu je, že budou ty politováníhodné ztrápené masy Syřanů zneužity jako záminka, aby se jim způsobilo ještě více bolesti a utrpení.

Ve středu se nám dostalo dost další důkazů o tom, že Západní Evropa je odhodlána přidat se při provádění bombardovacích náletů na Sýrii k US a Turecku (a brzy i Saúdské Arábii, Jordánsku a Kataru). Zde je to od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Když v Evropě čelí mohutnící uprchlické krizi vyvolené globálním extremismem, tak v úterý US a evropští činitelé řekli, že narůstá konsensus o tom, že mezinárodní vojenská kampaň proti Islamistickému státu se musí soustředit více na útoky na nervová centra této skupiny v Sýrii.

S tím, jak do Evropy každý den proudí tisíce lidí, se Francie a Anglie chystají odložit dlouhodobou zdráhavost přidat se k Washingtonu při vedení náletů proti Islamistickému státu v Sýrii.

Západní národy a US spojenci rovněž reagují na rostoucí obavy před tím, že extremisté v Sýrii plánují útoky na evropské cíle, takové, jako byl zmařený pokus z minulého měsíce s osamělým střelcem, co měl zabíjet cestující ve vlaku směřujícím do Paříže.

Tento útok byl pro Francii klíčovým faktorem, aby zahájila průzkumné mise nad Sýrií. Francouzský president Francois Hollande v pondělí řekl, že jeho vojska jsou připravená vést nálety na Sýrii.

V úterý řekli vládní činitelé v Londýně, že i britská vojska jsou připravena pokračovat s útoky na extremisty Islamistického státu v Sýrii, kteří jsou podezřelí, že spřádají útoky v Anglii. Tento slib přišel poté, co UK oznámila svůj první cílený nálet v Sýrii, při němž byli zabiti dva britští extremisté.

Ministerský předseda David Cameron obnovil svůj tlak za přesvědčení zdráhavého Parlamentu, aby dal Anglii volnou cestu k provádění širších náletů proti Islamistickému státu rovněž známému jako ISIS čili ISIL, který si zřídil své de facto hlavní město v syrském městě Raqqa. [/quote]

Jak plánuje Francie s Británií vysvětlit, bude-li pod tlakem, logiku myšlenky, že vrháním více bomb na Sýrii by mělo u Syřanů vytvořit větší predispozice, aby v zemi zůstali místo útěku do Evropy, to ponecháváme na vašem úsudku, ale už i WSJ se začíná chytat faktu, že načasování tu vypadá dost účelově, jelikož Británie a Francie se chystají vrhnout svá letectva do tohoto mixu zrovna, když Rusko přistoupilo k poskytování zoufale potřebného posílení Latakie pro Assada. Zde je to zase od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

S tím, jak prohlubuje své zapojení Evropa, to vypadá, že svou vojenskou roli v Sýrii zvyšuje i Rusko. US vojenští činitelé v úterý řekli, že Rusko tam poslalo nová letadla, personál a vybavení během čehosi, co vypadá jako úsilí o zřízení nového leteckého uzlu na syrském pobřeží.

Američtí činitelé mají obavy, že ruské budování je pokusem Moskvy o poskytnutí větší podpory obleženému syrskému presidentovi Bashar al-Assadovi, ale moskevské záměry nejsou zatím ještě jasné. Kroky Moskvy by mohly zvýšit riziko, že členové US vedené koalice by se mohli střetnout na nebi nad Sýrií s ruskými tryskáči.[/quote]

Když mluvíme o Rusku a jeho rozšiřující se přítomnosti to teď vypadá, jako kdyby Kreml měl brzy přestat s veškerým předstíráním, že jeho vojáci nejsou v Sýrii proto, aby tam bojovali – ač zjevně nikdo na žádné straně není ještě připraven přestat s tou šarádou o ISIS, která od počátku politikům sloužila jen jako kouřová clona, aby udrželi veřejnost hypnotizovanou v blaženě nevědomou o reálných geopolitických agendách svých vlastních vlád. Zde je to od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko řeklo, že hledá opatření k boji proti islamistickým povstalcům v Sýrii, kdyby se konflikt zhoršil, přičemž odmítá US kritiku svého prohlubujícího se vojenského zapojení v této středovýchodní zemi.

„Rusko se svou vojenskou spoluprací se Sýrií nikdy nedělalo tajnosti,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova v Moskvě. „Ruští specialisté pomáhají Syřanům používat ruskou techniku. Anti-ruská hysterie v tomto ohledu je těžko pochopitelné.“[/quote]

A pak od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko v uplynulém asi dnu poslalo do Sýrie dvě lodi k vyloďování tanků a další letadlo a vyslalo tam nevelký počet vojáků, řekli ve středu US činitelé o posledních projevech posilování vojsky, které dohnalo Washington na hranu.

Ti dva US činitelé, kteří s Reuters mluvili pod podmínkou anonymity, řekli, že úmysly za ruskými vojenskými kroky v Sýrii zůstávají nejasné.

US činitelé nevyloučili možnost, že Moskva by mohla budovat základy pro plnění role v leteckém boji na podporu presidenta Bashara al-Assada v Sýrii.[/quote]

A ještě další:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruští vojenští experti během uplynulého roku rozšířili svou přítomnost v Sýrii, řekl ve středu syrský vojenský činitel s poukazem na prohlubující se vztahy, z nichž má Washington strach, že by se mohly budovat na podporu presidenta Bashara al-Assada.

„Ruští experti tu byli přítomni vždy, ale v uplynulém roce došlo k vyšší míře jejich přítomnosti,“ řekl syrský činitel. „Všechny aspekty vztahů se v současnosti rozvíjí, včetně těch vojenských,“ řekl.[/quote]

Nakonec už i Německo „varovalo“ Moskvu, aby při své podpoře Assada našlapovala po špičkách:

[quote align="center" color="#999999"]

Německý ministr zahraničí ve středu varoval Rusko před rostoucí vojenskou intervencí do Sýrie s tvrzením, že jaderná dohoda s Íránem a nové iniciativy OSN nabídly bod, od něhož by šlo začít s politickým řešením syrského konfliktu.[/quote]

Viděli jste z výše uvedeného, že ISIS – jako důvod všech, aby se zapojili, se zmiňuje, když se vysvětlují jejich zájem vojensky do Sýrie intervenovat – ale v téhle hádce se nějak ztrácí. To není vůbec náhoda. V tom se spíše prostě odráží fakt, že jak jsme uváděli už přes víkend, žádnou stranu moc nezajímá, co se s Islamistickým státem děje nebo neděje, pokud tato skupina nějak neovlivní určení toho, jestli po občanské válce bude v Sýrii pořád vládnout Assad. Krátce ISIS už svou roli sehrála. Assadův režim je destabilizovaný a Damašek by šel zabrat. Od teď je to všechno jen o tom, jestli koalice sestávající z US, Turecka, Saúdské Arábie, Jordánska a Kataru skončí v přímém vojenském konfliktu s Ruskem a s Assadovým režimem.

Pokud potřebujete trochu útržkovitých důkazů na podporu tohoto hodnocení, tak se jen zeptejte lidí v terénu, z nichž mnozí vypadají, že nechápou, k čemu jsou všechny ty fanfáry s vystupňovanými nálety a daleko rozhodnější koalicí, a proč není vidět nikoho, kdo by s tou ISIS bojoval. Zase jednou od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle opozičních rebelů a místních obyvatel bojovníci Islamistického státu v posledních dnech zintenzivnili svou ofenzivu na městečko v severní Sýrii v blízkosti pro syrské rebely životně důležité trasy u hranic s Tureckem.

Mnohé frakce rebelů bojují, aby se ubránily těmto militantům, kteří postupně obkličují městečko Marea asi 15 mil jižně od turecké hranice. Marea je klíčovým městem v asi 60 mílovém pohraničním pásmu, které by Turecko s US chtěly vyčistit od bojovníků Islamistického státu, a zdejší ofenziva této skupiny vypadá zaměřená právě, aby tyto snahy zhatila.

V pátek Islamistický stát nakrátko do tohoto města vstoupil, ale jen aby byl vyhnán rebely, říkají obyvatelé Marea a rebelové. Ale rebelové už ztratili tři vesnice.

Ač US a Turecko řekly, že chtějí z této oblasti Islamistický stát vyhnat, tak rebelové v oblasti Marea říkají, že s těmi militanty bojují jen sami a stěžují si, že od žádné země nedostali moc podpory.

„Bojujeme s ISIS jen sami,“ řekl minulý měsíc u Marea Abu Firas, když mluvil o Islamistickém státu jen podle jeho akronymu.[/quote]

Marea je v tzv. „od ISIS očištěné“ zóně, kterou se snažily US s Tureckem minulý týden zřídit poté, co Erdogan v podstatě Washingtonu prodal přístup do Incirliku (který poskytuje US vojskům předsunutou operační základnu pro to, co bude nakonec pozemním vpádem do Sýrie), což udělal výměnou za svolnost NATO s tím, že si bude moci v Turecku vymýtit kurdskou opozici. Samozřejmě, že ISIS už by byla z této oblasti vykořeněna, nebýt faktu, že Washington s Ankarou kurdské YPG doslova zakázaly, aby pokračovala ve své vysoce úspěšné ofenzivě podél turecké hranice kvůli turecké zášti vůči všemu, co má něco společného s Kurdy. Vzhledem k tomu by si člověk mohl myslet, že kdyby mělo Turecko opravdu nějakou starost o ISIS, tak by mohlo koordinovat své úsilí tak, aby nebylo Marea zabrané, ale turecký president Recep Tyyip Erdogan radši poslal armádu, aby honila kurdskou PKK v horách Severního Iráku.

Jestli si myslíte, že je to teď „zasraný bordel“ (abychom citovali Pentagon), tak jen počkejte, až budou Británie, Francie a Německo čelit čím dále vzdorovitějšímu Rusku.

Tohle je lidičky nejhorší z kruhů zahraničně politického pekla a přináší vám ho exkluzivně nikdy nekončící boje vlád za získání páky na jiné ke kontrole distribuce světových dodávek energie.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com